Dosar de europarlamentar: Corina Crețu vrea al cincilea mandat în PE

Corina Crețu, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Corina Crețu este europarlamentar din partea Pro România și are șanse mici să prindă un nou mandat după alegerile din 2024. Crețu are o lungă carieră politică în România și în instituțiile europene, dar alături de Victor Ponta nu a reușit să mai aibă acces la funcții importante.

Activitatea în Parlamentul European

Corina Crețu este la al patrulea mandat în Parlamentul European (PE), după cele câștigate în 2007, 2009 și 2014. Mandatul câștigat în 2019 este și cel mai modest mandat al său, după ce nu a mai avut acces la importante funcții în PE.

În ultimii 5 ani în Parlamentul European, Corina Crețu a vorbi doar de 14 ori în plen. În anul 2020 nu a avut nicio intervenție în discuțiile din Parlamentul European.

Europarlamentarul Pro România a contribuit la 2 rapoarte în calitate de raportor. Corina Crețu a avut o mare contribuție la rapoarte în calitate de raportor alternativ: 24 de rapoarte în ultimii 5 ani. De asemenea, a colaborat și la mai multe avize prezentate de Parlamentul European.

Corina Crețu, despre Schengen și Ucraina

Corina Crețu, în toate mandatele sale în Parlamentul European, a mizat pe o abordare diplomatică. Aceasta nu s-a grăbit niciodată cu declarații scandaloase sau cu atacuri politice.

În problema cerealelor din Ucraina, care a înfuriat fermierii din toată UE, europarlamentarul nu a acuzat Ucraina, dar a cerut Comisiei Europene să fie mai atentă la problemele agricultorilor din România.

„Nu se înţelege foarte clar că este vorba de pierderi pe care România le are din cauza faptului că Ucraina produce grâu modifcat genetic la un sfert de preţ, nu trebuie să se supună regulilor europene şi atunci fermierii români au suferit foarte mult”, a declarat Corina Crețu, pentru news.ro.

Europarlamentarul a criticat discret poziția Guvernului României pe tema Schengen, precizând că nu este suficient de transparent. De asemenea, aceasta a arătat că guvernul austriac poate amăgi România pe tema Schengen.

„Consider că această flexibilizare din partea Austriei reprezintă un pas, însă în lipsa unui calendar concret pentru admiterea şi pe cale terestră în spaţiul Schengen, ne putem aştepta ca acesta să fie doar o nouă amăgire”, a precizat Crețu.

Europarlamentarul nu s-a evidențiat cu declarații dure pe scena politică nici măcar în cazul Austriei, care a provocat furia multor politicieni români. Crețu a rămas mereu în limitele unui discurs diplomatic, dar foarte puțin agreat de publicul român.

Șanse mici pentru un nou mandat

Corina Crețu este în politică de 30 de ani. În 2000 a obținut primul mandat de deputat în Parlamentul României, din partea PSD, în 2004 un mandat de senator, iar în 2007 a intrat în Parlamentul European. În perioada 2014-2019 a fost comisar european din partea României, fiind trimisă chiar de Victor Ponta.

Corina Crețu l-a urmat pe Ponta în partidul Pro România și în 2019 a candidat pe lista acestui partid. Dar Pro România este departe de pragul de 5% necesar pentru a obține mandate în Parlamentul European. Sondajele din 2024 arată că Pro România este prăbușit cu mult sub pragul de 5%.

Partidul condus de Victor Ponta nu are șanse nici la o alianță cu PSD. Victor Ponta va deschide lista Pro România la alegerile europarlamentare, iar Corina Crețu va fi pe locul 2. După alegerile europarlamentare din 2019, partidul nu a mai reușit să treacă de pragul de 5%. În 2020, Pro România a ratat intrarea în Parlamentul României și a fost un dezastru la alegerile locale, fără nicio victorie importantă.

Chiar dacă are o vastă carieră politică, Corina Crețu a rămas departe de scandalurile politice și a exploatat un PSD care i-a permis accesul spre scena politică din Europa. Când a ajuns în Pro România, Corina Crețu a rămas în umbră, cu un discurs diplomatic și discret, și nu reușit să atragă votanții alături de ea.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL