Dosar de europarlamentar: Dan Nica (PSD) speră la al treilea mandat consecutiv

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dan Nica, europarlamentar PSD, a avut un mandat plin de provocări în Parlamentul European (PE). În 2024, este nevoit să-și apere fotoliul de europarlamentar în fața noii conduceri a partidului, după 2 mandate consecutive la Strasbourg. Marcel Ciolacu ar putea să-l scoată din Parlamentul European și să-i încheie lunga carieră politică.

Activitatea în Parlamentul European

Dan Nica nu a fost foarte vorbăreț în primii ani din al doilea mandat. În 2019, 2020 și 2021 a vorbit doar de 2 ori pe an în plenul Parlamentului European. Europarlamentarul PSD a avut numeroase intervenții în 2022 și 2023, despre semiconductori, criză energetică și politică externă.

Dan Nica a mai participat la două rapoarte în calitate de raportor, la un raport în calitate de raportor alternativ și la două avize în calitate de raportor pentru aviz. Din Parlamentul European a mai vorbit și despre intrarea României în spațiul Schengen și situația din Ucraina și Moldova.

În ultimii 3 ani, Dan Nica a militat pentru primirea României în spațiul Schengen. Acesta a condamnat poziția abuzivă a Austriei în acest caz și a cerut măsuri. La început de 2024, europarlamentarul PSD a cerut compensații pentru transportatorii români care au de pierdut din cauza Austriei.

„România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare la Spațiul Schengen. Sunt 11 ani în care România a aplicat și a respectat toate prevederile acquis-ului Schengen, controlând și protejând granițele externe ale Uniunii. Cu toate acestea, fără niciun motiv obiectiv, Consiliul continuă să evite luarea unei decizii. Acest lucru este cu atât mai sfidător în actualul context geopolitic și de securitate”, a precizat Dan Nica, în 2022.

Dan Nica și inițiativele din PE

În anul 2023, Dan Nica a participat la dezbaterile și inițiativa privind noile reglementări pentru producția de semiconductori în UE, iar unele dintre propunerile europarlamentarului PSD au fost acceptate și votate în Parlamentul European. Aceste inițiative ale liderului PSD vin în contextul în care Uniunea Europeană vrea să-și dubleze producția de semiconductori.

„Am alocat 3,3 miliarde euro pentru cercetarea și inovarea legate de semiconductori și ne-am asigurat că această finanțare nu pune în pericol sau nu reduce programele UE în derulare. Acest Act reprezintă un potențial imens pentru România, pentru că avem deja ingineri excelenți, care au absolvit la noi sau în străinătate”, a declarat Dan Nica. 

Demersurile lui Dan Nica pentru modificarea legislației UE pentru stoparea speculei pe piața energiei au obținut aprobarea Comisiei pentru Industrie, Energie și Cercetare (ITRE) din PE. În calitate de coordonator al reprezentanților Grupului S&D din comisia ITRE, Dan Nica a pledat pentru amenzi usturătoare, care vor merge în cazul persoanelor juridice până la 15% din cifra de afaceri pe anul precedent, iar pentru persoanele fizice până la 5 milioane de euro.

Europarlamentarul PSD a cerut de mai multe ori Comisiei Europene să protejeze consumatorii vulnerabili de criza energetică. Acesta a cerut să fie introdusă o taxă pe profit pentru marii producători de energie și cetățenii să beneficieze de ajutoare din partea statelor.

„De aceea, povara crizei trebuie împărțită, iar grupul nostru insistă asupra introducerii unei taxe pe profit. Există un risc uriaș ca povara să rămână pe umerii celor mai vulnerabili. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Nimeni nu trebuie să fie nevoit să aleagă între a mânca și a se încălzi în această iarnă, sau în orice altă iarnă în UE”, a declarat Nica.

Totodată, europarlamentarul PSD a arătat că este posibilită renegocierea PNRR, potrivit Regulamentului UE. După mai bine de un an, situația politică a demonstrat că Dan Nica a avut dreptate și guvernul a renegociat mai multe proiecte din PNRR.

Trecutul politic al lui Dan Nica

Dan Nica este de 30 de ani unul dintre cei mai influenți membri PSD. Acesta a fost deputat în Parlamentul României timp de 18 ani. În guvernul Năstase a avut funcția de ministru al comunicațiilor pentru 4 ani. În 2008 a primit mandatul de ministru al administrației teritoriale, pentru un an în guvernul Boc. În 2012 revine la Ministerul Comunicațiilor, în timpul guvernului Ponta, pentru alți 2 ani.

Din 2014, Dan Nica a fost trimis în Parlamentul European, unde a avut două mandate consecutive. Dan Nica a fost implicat în dosarul Microsoft 2, însă a scăpat de acuzații după ce faptele s-au prescris. Liderul PSD a mai fost vizat și în dosarul EADS, însă procurorii au decis să claseze dosarul penal.

În 2019, Viorica Dăncilă, premierul României, l-a propus pe Dan Nica pentru funcția de comisar european. PSD a pierdut guvernarea câteva săptămâni mai târziu și noul guvern Orban a retras această propunerea de pe masa Comisiei Europene. Astfel, Dan Nica a fost înlocuit cu Adina Vălean, din PNL. Dan Nica a rămas în Parlamentul European doar cu rolul de șef al grupului PSD România, fără alte funcții importante la nivel european.

De peste 20 de ani, Dan Nica controlează organizația PSD Galați. Europarlamentarul este președintele organizației județene și pare să nu aibă rivali pe plan local. Acest lucru îl poate ajuta pentru a obține alte mandate pe scena politică națională.

Dan Nica nu este sigur de al treilea mandat

Dan Nica pare să aibă șanse mici pentru al treilea mandat. Marcel Ciolacu controlează PSD-ul și a îndepărtat mulți dintre foștii lideri ai partidului. PSD mizează pe 10 mandate în Parlamentul European, iar Dan Nica se află abia pe locul 8, unde e în competiție cu alți colegi de partid, potrivit surselor PS News. Dan Nica s-ar putea trezi în afara primelor 10 locuri dacă pierde competiția internă.

În 2023, Dan Nica a declarat că a primit de la Parlamentul European peste 130.000 de euro. Adică în 10 ani, europarlamentarul PSD a băgat în buzunare peste 1 milion de euro. Totodată, Parlamentul European i-a mai plătit aproape 55.000 de euro pentru cheltuielile cu biroul parlamentar.

Din declarația de avere reiese că acesta are în conturi aproape 350.000 de euro și acțiuni în valoare de 41.000 euro. În 2020 și-a cumpărat un autoturism BMW, iar în 2016 un apartament în București, cu o suprafață de 135mp. Europarlamentarul PSD declară un singur credit, din anul 2020, de 45.757,76 euro,.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: