Dosar de europarlamentar: Gheorghe Falcă și proiectele susținute în UE

Sursa foto: Facebook

Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL, a rămas mereu conectat la politica din România chiar dacă în ultimii 5 ani a avut un mandat în Parlamentul European. Acesta a militat atât pentru proiecte de interes pentru România pe scena europeană, dar și pentru interesele PNL-ului în politica românească. Gheorghe Falcă deține controlul organizației PNL în Arad, însă nu este dispus să revină la primărie.

Activitatea în Parlamentul European

Gheorghe Falcă a avut mai multe contribuții în plenul Parlamentului European. Liderul PNL a vorbit despre aderarea României la Schengen, tranziția verde, protejarea democrației în UE, reducerea poluării sau egalitatea de șanse.

În calitate de raportor a contribuit doar la un singur raport, iar în calitate de raportor alternativ a contribuit la 4 rapoarte. Totodată, a fost raportor pentru mai multe avize date de Parlamentul European.

Gheorghe Falcă este membru în Comisia pentru transport și Comisia pentru petiții. În 2024, acesta a fost desemnat raportor pentru buget din partea grupului Popularilor Europeni, din Parlamentul European. Liberalul a lucrat la bugetul UE pentru transport și turism.

Proiecte susținute de Gheorghe Falcă

Europarlamentarul PNL s-a implicat activ în creșterea bugetului pentru transportul din Uniunea Europeană. În 2022, acesta a cerut creșterea bugetului pentru toate agențiile europene din domeniul transportului.

De asemenea, Falcă a arătat că UE are nevoie de investiții în dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru a reduce poluarea și a combate schimbările climatice.

„Având în vedere tendințele actuale, transportul de pasageri și de marfă se va dubla până în 2050. O astfel de creștere este un semn al dezvoltării economice, dar implică o cerere mai mare de energie și o creștere a emisiilor de CO2 și a poluanților atmosferici. Într-o lume care devine din ce în ce mai urbanizată, călătoriile cu trenul se potrivesc bine nevoilor urbane”, a declarat Falcă.

Europarlamentarul PNL a militat pentru aderarea României la spațiul Schengen. În 2023, a susținut petiția depusă de societatea civilă pentru aderarea României la spațiul de liberă circulație. Ulterior, a votat rezoluțiile Parlamentului European care cereau Comisiei Europene să primească țara noastră în Schengen.

Gheorghe Falcă s-a implicat și în discuțiile din PE privind eficiența energetică a clădirilor, un proiect important pentru tranziția verde. Tot în 2023, a arătat că UE punea la dispoziția României 9 miliarde de euro pentru infrastructură și a îndemnat Guvernul să se concentreze pe atragerea acestor bani.

Intervențiile în politica națională

Gheorghe Falcă a rămas implicat în politica națională și în deciziile din PNL, chiar dacă a activat în Parlamentul European. În februarie 2024, acesta a declarat că PSD le-a cerut liderilor PNL să-l susțină pe Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, dacă vor comasarea alegerilor.

„Noi am fost partenerii corecți la guvernare, vreau să știți că în cadrul coaliției – cred că la un moment mai și trebuie să spunem ce se discută – și PSD a fost de acord cu comasarea, doar că pentru a se realiza acest lucru au vrut să ne pună anumite condiții care văd că în spațiul public se neagă, precum susținerea unui candidat la funcția de Președinte de către ambele partide”, a declarat europarlamentarul, după negocierile dintre PSD și PNL.

În decembrie 2023, Gheorghe Falcă a oferit o mică speranță și celor din USR, declarând că ar putea fi din nou parteneri la guvernare sau în teritoriu.

„Eu cred într-o astfel de colaborare (cu USR – n.r.) şi la nivel naţional şi la nivel local. (…) Eu cred că au nevoie de parteneri, să agresezi PNL nu este o soluţie. Soluţia este să fim parteneri”, a precizat Falcă.

Europarlamentarul nu va reveni la Primăria Arad, pe care a condus-o între 2004 și 2019. Acesta ar putea să nu prindă nici primele locuri pe lista PNL la alegerile europarlamentare din 2024. Gheorghe Falcă ar putea deschide listele PNL pentru alegerile parlamentare din 2024. Acesta conduce organizația PNL Arad și are funcția de vicepreședinte în Biroul Executiv al PNL.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL