Iuliu Winkler este unul dintre cei mai longevivi europarlamentari din România. Acesta se află la al treilea mandat în Parlamentul European, obținând de fiecare dată un loc pe listele UDMR. De altfel, Winkler este și unul dintre cei mai longevivi membri UDMR fiind înscris în formațiunea politică încă din 1991.
Ascensiunea politică
Ascensiunea politică a lui Winkler a început gradual și s-a desfășurat pe perioada a trei decenii. În 1994 Winkler a fost ales ca membru al Biroului Municipal Hunedoara al UDMR. Devine apoi vicepreședinte (2000-2001) și președinte al UDMR – Organizația județeană Hunedoara (din anul 2001). A fost reales în această funcție în anii 2003, 2005 și 2007.
Între anii 1996 – 1999, a fost ales consilier în Consiliul Județean Hunedoara, iar ulterior a fost numit în funcția de subprefect al judeţului Hunedoara (1999-2000). Intrarea în Parlament și-o face în 2000, în urma alegerilor legislative din acel an. Winkler obține o funcție de deputat de Hunedoara pe listele UDMR.
La data de 29 decembrie 2004, Iulius Winkler este numit în funcția de ministru delegat pentru comerț în cadrul Guvernului Tăriceanu, din partea UDMR Ulterior, la finele lunii iulie din 2007, el a fost numit Ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației. Totuşi, nu a stat mult în această funcţie.
În 2007 pune ochii pe Parlamentul European și candidează pentru un post de deputat. România abia intrase în Uniunea Europeană iar mandatele eurodeputaților erau fixate până în 2009 când urma o nouă rundă de alegeri la nivel european. Winkler nu a fost însă ales deoarece se afla pe poziția 3, iar UDMR a obținut doar două locuri. Cu toate acestea Winkler beneficiază de un ciudat concurs de împrejurări. Gyorgy Frunda renunță la mandat, pentru a prelua președinția Comisiei juridice la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, iar Winkler preia automat funcția de eurodeputat. De atunci, Winkler nu a mai ratat intrarea în Parlamentul European fiind plasat întotdeauna pe listele UDMR într-o poziție care îi asigura automat victoria.
În CV-ul lui Winkler găsim și un curs la Colegiului Național de Apărare, acolo unde s-au mai perindat o mulțime de politicieni români, de la Elena Udrea, la Liviu Dragnea.
Activitatea de eurodeputat
Winkler a fost prezent în Parlamentul European în ultimii ani, având numai puțin de 22 de contribuții la dezbaterile din plen. Subiectele au fost extrem de variate, de la turism și transporturi, la relațiile UE – China. Winkler este și vicepreşedinte al Comisiei pentru comerţ internaţional la nivel european. În ceea ce privește relația UE – China, Winkler argumenta că toate relațiile trebuie îmbunătățite, iar relația comercială dintre UE și China nu este o excepție. De asemenea, Winkler cerea „acțiuni concrete” din partea UE pentru a contracara ambițiile Chinei în ceea ce privește modelarea comerțului internațional.
În 2021, la un vot pe marginea sancționării statelor care nu au respectat drepturile LGBTQ, printre care se află și România, Winkler a ales să se abțină, deși colegii săi din PSD și PNL au votat cu toții „împotrivă”.
În contextul Pactului Ecologic European care își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și astfel să transforme continentul european într-unul neutru din acest punct de vedere, Winkler a avut câteva reacții în presa din țară. Bruxelles-ul spune că țările membre trebuie să renunțe la industriile poluatoare – de pildă extracția de cărbune – și trebuie să se reorienteze către industrii verzi. Winkler crede însă că „extracția de materii, mineritul în general, nu este o industria secolului trecut”. Poziția lui Winkler este așadar în contradicție din acest punct de vedere cu cea a liderului Comisiei Europene.
Pe partea de rezoluții la nivelul UE, Winkler a avut 6 astfel de propuneri din 2019 și până în prezent. Acestea includ de pildă o propunere referitoare la statutul de țară candidată al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, o propunere cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen sau o propunere cu privire la evaluarea parcursului Moldovei pe calea aderării la UE.
În final, Winkler are șanse să continue și în următorii ani în Parlamentul European, dacă va continua să deschidă lista de candidați UDMR la europarlamentare.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News