Dosar de europarlamentar: Maria Grapini, unul dintre cei mai bogați eurodeputați români

Maria Grapini
Sursa foto: X

Maria Grapini se află în Parlamentul European din 2014. În 2019 a obținut un nou mandat din partea PSD. Totodată, aceasta a servit și ca ministru delegat pentru IMM-uri în Cabinetul Ponta II.

Activitatea în PE

Maria Grapini este unul dintre cei mai activi europarlamentari români, având sute de contribuții la dezbaterile din plenul Parlamentului European. Doar anul acesta, Grapini a avut 66 de intervenții la dezbaterile din plen, mai mult decât au unii europarlamentari români în toți cei 4 ani cumulat. Subiectele sunt foarte variate, de la dezbateri pe tema aderării României la Spațiul Schengen și până la situația romilor care trăiesc în tabere în UE.

În calitate de raportor, Grapini a redactat patru recomandări și trei rapoarte. În ultimii 2 ani însă, Garpini nu are nici un raport și nici  o recomandare. Ultima recomandare este realizată în 2021 și este legată de proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului de modificare a Acordului privind transportul aerian dintre Statele Unite ale Americii și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia. Totodată, ultimul raport este efectuat în 2021 și conține recomandări adresate Comisiei privind digitalizarea sistemului european de raportare, monitorizare și audit.

Din 2019 și până în prezent, Grapini a introdus și 7 propuneri de rezoluții în Parlamentul European. Două dintre ele se referă la invazia rusă din Ucraina, iar alte două la impactul negativ al falimentului companiei Thomas Cook asupra turismului în UE. Celelalte trei au teme precum statul de drept și consecințele hotărârii CEJ, protecția europeană a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri în contextul crizei provocate de COVID-19 și comemorarea celei de a 30-a aniversări a revoluției din România din decembrie 1989. Grapini a avut și opt întrebări orale din 2019 și până în prezent, pe subiecte diverse precum piața unică europeană și calendarul și votul pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

Controverse

De-a lungul timpului, Maria Grapini a fost implicată în mai multe controverse. În primul rând, deși a fost aleasă pe listele PSD, ea a migrat între timp la o altă formațiune politică – Partidul Umanist Social Liberal (PUSL).

Totodată, Grapini „s-a făcut remarcată” la începutul acestui an în Parlamentul European. Concret, în ianuarie Parlamentul European și-a dat acordul cu majoritate largă pentru înființarea unui tribunal special pentru crimele Rusiei împotriva Ucrainei. Inițiativa era una previzibilă în contextul în care majoritatea statelor condamnau invazia brutală a Ucrainei de către forțele militare ale Moscovei. Totuși, europarlamentarul Maria Grapini a votat iniţial împotrivă, întregin o bizară listă de 19 eurodeputați care au făcut același gest (472 de europarlamentari au votat în favoarea înființării acestui tribunal).

Grapini s-a scuzat și a spus că „mi s-a blocat tasta” pentru votul negativ. Ulterior Grapini și-a schimbat votul, fiind de acord cu înființarea tribunalului, însă episodul a rămas în istoria voturilor din Parlamentul European.

În 2019, presa scria că Grapini și-a publicat cel de-al patrulea roman, însă acesta conținea paragrafe întregi luate de pe forumuri sau chiar de pe Wikipedia şi inserate drept naraţiune sau dialoguri, fără a fi citată vreo sursă.

Avere

Potrivit declarației de avere, Maria Grapini deține un teren în Surduc, Timiș de 750mp, două case (una de locuit, una de vacanță) și un apartament de 200mp în Timișoara. Ea mai deține si un Audi8 din 2007 și o mașină Nissan din 2015. Grapini mai deține bijuterii de aur și argint în valoare de 190.000 de lei, tablouri și sculpturi în valoare de 160.000 de lei.

Europarlamentarul deține și acțiuni în valoare de 52.000 de lei. Ca membru în Parlamentul European, Maria Grapini câștigă anual 86.000 de euro.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: