Dosar de europarlamentar: Rovana Plumb, la al doilea mandat în PE

Rovana Plumb

Rovana Plumb se află la al doilea mandat de europarlamentar din partea PSD. Aceasta a ajuns inițial la Bruxelles în 2009 și a avut un mandat care a durat până în 2012. Ulterior, Plumb a servit ca deputat, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ministru al Muncii și Solidarității Sociale și ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene. La alegerile din 2019 a candidat pentru un nou loc în Parlamentul European (PE), pe care l-a și câștigat tot atunci. În 2019, Plumb a fost în cărți pentru o funcție de comisar european, dar Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a decis prin vot că Rovana Plumb nu era aptă pentru această funcție fiindcă avea un împrumut de 800.000 de lei care nu putea fi acoperit din bunurile proprii.

Activitate de europarlamentar

În PE, Rovana Plumb este membră în Comisia pentru transport și turism și face parte din delegația pentru relațiile cu Republica Populară Chineză. Rovana Plumb a avut zeci de contribuții la dezbaterile din plenul PE, pe teme dintre cele mai diverse, de la punerea în aplicare și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, la chestiuni care țineau de aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Ultimele contribuții la dezbaterile din plen, din luna octombrie a acestui an au avut ca teme penuria de apă și investițiile structurale din UE pentru accesul la apă, instituirea platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” și pregătirea reuniunii Consiliului European din 26-27 octombrie 2023.

În calitate de raportor, Rovana Plumb a formulat un singur raport, în 2022, referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2010/40/UE privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier și pentru interfețele cu alte moduri de transport. Pe de altă parte, în calitate de raportor alternativ, aceasta a formulat trei astfel de rapoarte. În 2022, aceasta formula un raport referitor la punerea în aplicare și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD). În 2023, Plumb formula două rapoarte, unul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind substanțele care diminuează stratul de ozon și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1005/2009 și altul referitor la punerea în aplicare și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În calitate de raportor pentru aviz, Plumb a formulat două avize. Unul în 2021, referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind un Program general de acțiune pentru mediu al UE până în 2030 și un altul în 2023 referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) și de modificare a Directivei 2003/87/CE și a mai multor Regulamente.

În calitate de raportor alternativ pentru aviz, Plumb a formulat trei astfel de avize, între 2020 și 2023: unul referitor la tema „Către o piață unică sustenabilă pentru întreprinderi și consumatori”, un altul referitor la „O viziune pe termen lung privind zonele rurale din UE – Către zone rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere până în 2040” și ultimul referitor la mari proiecte de infrastructură de transport în UE – implementarea proiectelor și monitorizarea și controlul fondurilor UE.

Rovana Plumb a avut și nouă propuneri de Rezoluție, ultima referitoare la împlinirea unui an de la începutul invaziei și al războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Pe partea de întrebări orale, aceasta a avut doar trei intervenții din 2019 și până în prezent. Prima, cea din 2019, se referea la funcționarea pieței interne, iar celelalte două, ambele în 2020, se refereau la diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața unică și la amenințarea iminentă la adresa statului de drept și a democrației în Bulgaria.

Avere

În declarația de avere, Rovana Plumb a trecut trei terenuri intravilane și unul forestier, trei case de locuit (Pantelimon, Comarnic și Buciumeni) și un apartament în București. Aceasta mai spune că are un autoturism Mercedes din 2021 și bijuterii în valoare de 10.000 de euro. De la Bruxelles, Plumb a primit o indemnizație anuală de 108.900 euro, adică undeva la 9.000 de euro lunar.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL