VIDEO Dosar de europarlamentar: și-a cumpărat, cu banii cetățenilor, o vilă pe o insulă spaniolă

Vlad Botoș/ Sursa: Facebook

Vlad Botoș, europarlamentar USR, a avut 4 ani liniștiți în Parlamentul European, unde a câștigat peste 200.000 de euro/an. Acesta a dat marea lovitură cu mandatul de europarlamentar, reușind să-și cumpere o vilă pe o insulă spaniolă. Chiar dacă n-a ajutat România pe plan internațional, ba chiar a denigrat imaginea țării noastre, Botoș a reușit să-și asigure și o nouă candidatură în 2024 pe lista USR. Băieții deștepți din USR știu să se aboneze la banii cetățenilor și să facă investiții pentru o viață de lux.

Vlad Botoș nu ar fi reușit nici măcar să candideze la alegerile interne din partid, dacă nu ar fi fost în grupul Barna-Drulă-Ghinea. Acesta este un apropiat al conducerii partidului și pentru el nu se mai respectă regulamentul intern.

Din 2019 și până în prezent, Botoș nu și-a publicat CV-ul nici pe site-ul Parlamentului European, nici pe alte site-uri. Nimeni nu știe ce studii are acesta sau unde a lucrat cu exactitate. De pe site-ul său, aflăm că are o „experiență de peste 10 ani în domeniul auto”, dar nu precizează nicăieri dacă a fost vânzător sau inginer.

Vlad Botoș nu ar putea candida nici măcar în interiorul partidului, din moment ce nu are un CV. Dar acest lucru nu este o problemă pentru grupul Barna-Drulă-Ghinea, care propune transparență doar pentru alte partide.

Traseistul Botoș

Cariera politică a lui Vlad Botoș nu a început în USR și nu este un „om nou” în politică, ci un traseist cu experiență politică chiar în USL. Traseismul pe care l-a practicat în goana după un fotoliu politic l-ar fi împiedicat, din nou, să candideze pe listele USR dacă nu era în grupul Barna-Drulă-Ghinea.

La 19 ani, Botoș era membru în PNȚCD, unde a rămas timp de 7 ani, având roluri importante în filiala Arad. Apoi a trecut la Forța Civică pentru câteva luni și în final a ajuns în PNL, unde a susținut public vechiul USL.

„Noi credem că alături de USL, PNL, putem aduce această normalitate în Arad și în România”, spunea Botoș în urmă cu un deceniu.

Sursa: Facebook

USR-iștii nu ar fi votat intern niciodată un personaj ca Vlad Botoș pentru a fi pe lista pentru europarlamentare în 2019. Prin urmare, în USR au fost mai multe acuzații de fraudare a votului intern pentru alegerea candidaților, ceea ce nu mai este o surpriză pentru nimeni. Traseistul Vlad Botoș a fost impus pe listă și a prins un loc în Parlamentul European. Toată cariera a alergat după o funcție politică plătită cu banii cetățenilor.

Vlad Botoș a intrat în USR în 2016, fiind primit chiar de Nicușor Dan. La vremea respectivă USR-iștii promiteau „oameni noi”, dar l-au îmbrățișat pe traseistul Botoș, care trecuse deja pe la alte 3 partide și era pasionat de USL.

Promisiuni multe, realizări ZERO

Vlad Botoș provine din Arad și a ajuns în Parlamentul European cu mari promisiuni. În 2019, le promitea românilor că va încerca să convingă un mare constructor auto să vină în țara noastră.

„Unul dintre obiectivele mele în Parlamentul European este să conving un mare constructor auto să vină în România”, declara Botoș.

Au trecut 4 ani de la această promisiune și niciun mare constructor nu a venit în România. Promisiunea lui Botoș era oricum una lipsită de sens, deoarece rolul unui europarlamentar nu este acela de a atrage investitori.

De asemenea, Vlad Botoș mai minte și atunci când vorbește despre niște proiecte în administrația publică.

„Dorința mea de a contribui la dezvoltarea României a determinat inițierea și elaborarea unor proiecte cu impact major în îmbunătățirea administrației publice, a căror aplicare o voi urmări pe parcursul întregii perioade de mandat”, spunea USR-istul.

Nu menționează nicăieri despre ce proiecte ar fi vorba. Parlamentul European nici măcar nu are putere legislativă, ci doar votează directivele Comisiei Europene.

Milionar cu vilă pe o insulă spaniolă

Vlad Botoș a vorbit de mai multe ori în plenul Parlamentului European, dar fără să aibă un discurs important. În cei 4 ani în PE, a lucrat doar la 4 rapoarte și 4 avize.

În perioada în care a fost în Parlamentul European, Botoș a denigrat de mai multe ori imaginea României în Europa. USR-istul a atacat atât Guvernul, cât și politicieni care fac parte din diferite partide. USR-istul a atacat guvernul inclusiv în problema Schengen, ceea ce a slăbit campania României de a convinge Austria.

Într-o declarație de avere din 2022, Vlad Botoș preciza că a încasat de la Parlamentul European peste 200.000 de euro, după cum urmează: indemnizația 84.140 euro, sumă forfetară 29.020 euro, diurnă 58.641 euro, sumă forfetară pentru birouri 269.685 lei (peste 55.000 euro). În buzunarele lui Botoș au intrat direct 170.000 de euro net, plus cei 55.000 euro care au mers la birourile pe care le are în România.

Cu o avere atât de impresionantă, în 2022 și-a cumpărat o vilă de peste 200 mp pe insula Lanzarote a Spaniei. Insula Lanzarote, chiar dacă e teritoriu spaniol, este mai aproape de continentul african decât de cel european, fiind cunoscută drept o destinație de lux pentru vacanțe. Botoș a mai moștenit tablouri și bijuterii în valoare de 42.000 de euro.

Fonduri europene pentru vila de lux

Familia Botoș s-a îmbogățit rapid de când a intrat în Parlamentul European. Vila din Insulele Canare a fost transformată în destinație pentru turismul de lux, având o piscină cu jacuzzi și priveliște spre Oceanul Atlantic. Soția lui Vlad Botoș, Lilia Botoș, administrează respectiva vilă transformată în hotel și a aplicat pentru fondurile europene pe care soțul ei le votează în Parlamentul European. Lilia Botoș ar fi cerut bani europeni pentru un site al hotelului deținut de politician.

„Soția mea a aplicat (n.r. pentru fonduri europene). PNRR-ul spaniol prevede să se acorde bani pentru zona digitală și ea are un PFA în Spania și a aplicat”, a declarat Botoș pentru lumeapolitica.ro.

Lilia Botoș inițial a refuzat să recunoască legătura cu fondurile europene și a precizat că ar fi doar un credit pe persoană fizică. Totuși, soția europarlamentarului recunoaște că ea se ocupă de vila din Insulele Canare și are un PFA pentru a gestiona activitatea. O noapte de cazare la vila controlată de soții Botoș ajunge la 500 de euro pentru vara lui 2024.

Deși nu are nicio realizare la nivel european, Vlad Botoș a fost răsplătit de grupul Drulă-Barna-Ghinea cu o nouă candidatură la alegerile europarlamentare. Botoș ar putea fi pe locul 4 pe lista USR, la alegerile din iunie 2024, ceea ce îi va asigura un al doilea mandat în Parlamentul European, cu venituri anuale de 200.000 euro.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: