Dosar de europarlamentar: Siegfried Mureșan și numeroasele funcții în UE

Siegfried Mureșan este europarlamentar PNL și s-a bucurat, în ultimii 5 ani, de numeroase funcții importante în Parlamentul European (PE). Mureșan este la al doilea mandat în PE și la al doilea partid, după ce cariera sa politică a început în PMP-ul condus de Traian Băsescu. În anul 2018 s-a înscris în PNL și în 2019 a câștigat al doilea mandat de europarlamentar.

Activitatea în Parlamentul European

În ultimii 5 ani, Siegfried Mureșan a fost implicat în multe proiecte la nivelul Uniunii Europene. Alături de liberali, acesta a reușit să obțină funcția de vicepreședinte al grupului Popular European (PPE). A primit rolul în PPE să coordoneze activitatea grupului în domeniile buget și dezvoltare regională, agricolă și control bugetar. A fost primul român care a obținut o funcție atât de importantă în PPE, iar în 2022 a fost reconfirmat în această funcție.

În plenul Parlamentului European, Mureșan a avut numeroase intervenții în al doilea mandat. An de an a abordat cele mai importante probleme cu care s-a confruntat Uniunea Europeană și a militat de mai multe ori pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Mureșan este unul dintre europarlamentarii români care fac foarte mult lobby pentru Republica Moldova în UE. Europarlamentarul PNL a lucrat la 8 rapoarte în calitate de raportor și la 3 avize în calitate de raportor pentru aviz.

Din 2019, liberalul este președinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, membru în Comisia pentru bugete, Comisia pentru afaceri economice și monetare, Conferința președinților de delegație, Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.

Funcții în Parlamentul European

Siegfried Mureșan a fost ales, în ianuarie 2020, Raportor al Parlamentului European privind finanțarea Pactului Ecologic European. În același an, a primit rolul de co-raportor privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență (PNRR, așa cum îl cunoaștem astăzi).

Europarlamentarul PNL s-a implicat și în aderarea Croației la zona euro, primind rolul de raportor privind avizul Parlamentului European. În 2023, liberalul a primit rolul de negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pentru 2024.

Din rolul de negociator-șef pentru buget, Mureșan a susținut acordarea celor 50 de miliarde către Ucraina și promitea că Parlamentul European va controla Kievul.

„Susținem alocare a 50 de miliarde de euro pe patru ani de zile, ceea ce înseamnă aproximativ un miliard de euro pe lună. (…) În plus, vor exista o serie de solicitări cu privire la controlul bugetar, condiționalități puse autorităților ucrainene privind combaterea corupției, a spălării banilor, reforme, legislația și o serie de solicitări făcute Parlamentului Ucrainei privind controlul bugetar, monitorizarea permanentă a acestor fonduri”, declara europarlamentarul PNL.

Acesta a susținut inclusiv reconstrucția Ucrainei cu banii Uniunii Europene, dar și acordarea unor împrumuturi avantajoase. De asemenea, Mureșan a cerut și creșterea ajutoarelor financiare pentru Republica Moldova.

Siegfried Mureșan, despre Schengen și cerealele din Ucraina

Siegfried Mureșan a susținut mereu aderarea României la spațiul Schengen, chiar dacă Austria a decis să blocheze parcursul României. Acesta a criticat, însă, ideea de a crea un mini-Schengen cu Bulgaria și Grecia.

„România vrea să adere pe deplin la Schengen, nu vrem să aderăm la un Schengen ipotetic, cu Bulgaria și Grecia. Inițiativa e o copilărie și pune în pericol aderarea completă la Spațiul Schengen pe care România și-o dorește”, a precizat Mureșan.

În privința cerealelor din Ucraina, europarlamentarul PNL a arătat că acestea nu trebuie să pună în pericol interesele fermierilor din UE și Comisia Europeană avea nevoie de un control mai stric asupra tranzitului. În 2024, i-a cerut Ursulei Von der Leyen să acorde un ajutor mai mare pentru fermierii din UE.

„I-am transmis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care cerem continuarea sprijinului pe care îl oferim Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor şi a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană, inclusiv din România”, a declarat Mureșan.

De asemenea, acesta a prezentat și 7 măsuri pe care UE ar putea să le implementeze rapid pentru a-i ajuta pe fermierii din UE, după ce mai multe proteste au explodat în statele membre.

Siegfried Mureșan va candida la alegerile europarlamentare din 2024 pe lista PNL și ar putea fi chiar pe locul 2. Acesta își va continua activitatea în Parlamentul European cu al treilea mandat. Dintr-o declarație de avere din 2022, reiese că europarlamentarul a încasat 170.000 euro/an de la Parlamentul European, iar în conturile bancare are strânși peste 600.000 de euro.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: