Dosar de europarlamentar: Vasile Blaga ar putea reveni în politica românească

Vasile Blaga
Vasile Blaga. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Vasile Blaga, europarlamentar PNL, este unul dintre politicienii cu cea mai mare experiență, reușind să-și construiască o lungă carieră politică. În ultimii 5 ani, Blaga a fost în Parlamentul European și nu s-a mai implicat în bătăliile politice din România. Liberalul este aproape de o revenire în politica românească, într-o perioadă în care PNL are nevoie de Blaga pentru a mobiliza organizațiile din teritoriu.

Activitatea în Parlamentul European

Vasile Blaga a fost o prezență discretă în Parlamentul European. În cei 5 ani de mandat a vorbit doar o singură dată, în 2022, potrivit site-ului Parlamentului European. Liberalul a dezbătut subiectul Schengen și a cerut instituțiilor europene să respecte dreptul României de a face parte din spațiul de liberă circulație.

Blaga a contribuit la un raport, două recomandări și un aviz în cei 5 ani în Parlamentul European. Împreună cu colegii săi a semnat mai multe propuneri de rezoluții.

Europarlamentarul nu a fost foarte comunicativ nici pe rețelele de socializare. Nu are foarte mulți urmăritori, iar ultimul mesaje scris de Blaga este din 2021 și penultimul din 2019.

Proiecte susținute de Vasile Blaga

Vasile Blaga a susținut aderarea României la spațiul Schengen, arătând că refuzul Austriei nu face decât să creeze un val de euroscepticism în Estul Europei. De asemenea, acesta a cerut explicații directorului Aeroportului din Viena pentru dublul control de securitate aplicat călătorilor români.

„Am solicitat mai multe lămuriri conducerii aeroportului de la Viena pentru că nu mi se pare normal ca un cetățean român și, evident, european aflat în tranzit să fie supus unui control suplimentar, de altfel nefiresc si umilitor, chestiune pe care nu am mai întâlnit-o în niciun alt aeroport din Uniunea Europeană”, a declarat Blaga pentru caleaeuropeana.ro.

Europarlamentarul PNL a fost unul dintre susținătorii gazului și energiei nucleare. Acesta a arătat că drumul spre tranziția verde trebuie să înceapă cu susținerea gazului și energiei nucleare, altfel economia UE ar avea de suferit.

„Nu putem atinge obiectivul de economie verde în absența gazului și a energiei nucleare ca și combustibili de tranziție. În orice caz, interesul direct al României este să susțină propunerea Comisiei Europene”, a declarat liberalul.

Vasile Blaga a militat și pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană și creșterea ajutorului pentru cele două țări. Acesta a susținut sancțiunile împotriva Rusiei și eliminarea gazului din Rusia de pe piața UE. A susținut campania de vaccinare, inclusiv introducerea certificatului verde. Blaga a încurajat guvernul de la București să se concentreze pe atragerea fondurilor europene, mai ales cele din PNRR.

Revenirea în Parlamentul României?

Europarlamentarul PNL este aproape de finalul mandatului, iar acesta ar putea reveni în politica românească. În 2022, Blaga a fost achitat definitiv într-un dosar privind traficul de influență. Liderul PNL are cale liberă să revină pe scena politică din România, dar nu se știe ce rol va avea. Acesta pare să aibă în continuare multă influență în partid și ar putea fi pe listele PNL la alegerile parlamentare din 2024.

Vasile Blaga a avut 4 mandate de senator în Parlamentul României și un mandat de deputat. După câteva funcții în județul Bihor în anii 90, acesta cunoaște ascensiunea politică odată cu Traian Băsescu. În 2004, în guvernul Tăriceanu, Blaga este numit ministru al internelor. Între 2008 și 2009 este pus la Ministerul Dezvoltării. Între 2009 și 2010 revine la Ministerul Internelor pentru a pregăti alegerile prezidențiale din 2009, după ce PDL avea teamă că PSD-ul putea frauda alegerile. În ultimii ani de glorie ai fostului PDL, Blaga a fost președinte al Senatului între 2011 și 2012.

Blaga și Băsescu și-au separat drumurile după criza politică din 2012. Traian Băsescu a rupt o mică parte din PDL și a construit PMP-ul cu Elena Udrea, în timp ce Vasile Blaga a rămas la conducerea PDL și l-a susținut pe Klaus Iohannis (candidatul PNL) la alegerile prezidențiale din 2014. Ulterior, PDL și PNL au fuzionat.

Vasile Blaga are foarte multă experiență în organizarea campaniilor electorale, fiind cel care l-a ajutat pe Băsescu să supraviețuiască referendumurilor pentru demitere și să câștige al doilea mandat în 2009. Scena politică s-a schimbat foarte mult în ultimii 15 ani și rămâne de văzut dacă Blaga mai poate ajuta partidul, așa cum o făcea pe vremea fostului PDL.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: