Dosarul Nordis. Mama directoarei de resurse umane, mai tare ca Vicol: a scos de la bancomate peste 13 milioane lei

Sursa foto: Nordis

Una dintre cele mai importante persoane din gruparea Nordis a fost Ivan Maria, mama Gabrielei Vasile, directoarea de resurse umane de la Nordis. În conturile acesteia au intrat zeci de milioane de lei, sume pe care ulterior le-a scos de la bancomate prin mii de retrageri.

Foarte apropiată de Vladimir Ciorbă, Maria Ivan, ce are doar studii elementare, ajunsese să aibă diverse funcții neobișnuite în cadrul firmelor din rețeaua Nordis, precum cea de asociat, șef serviciu administrativ sau lăcătuș mecanic. În realitate, rolul Mariei Ivan era de a încasa în conturi sume uriașe de bani încasate de la clienții Nordis, sume pe care ulterior le scotea de la bancomate și le redirecționa cash în principal către Laura Vicol și Vladimir Ciorbă, soțul acesteia și principalul acționar de la Nordis, după cum spun anchetatorii.

Conform procurorilor, în perioada 10 octombrie 2019-31 martie 2021, din conturile bancare deținute de Nordis Management a fost transferată suma totală de 40,4 milioane lei, în contul bancar deținut de Maria Ivan, cu justificarea economică ”avans, avans asociat, avans dividende, avans spre decontare, împrumut”. Aceeași Maria Ivan figurează în perioada 2 decembrie 2020-2 decembrie 2021 cu nu mai puțin de 1552 de retrageri de numerar în cuantum total de-atenție!- 7 milioane lei. Mai mult, aceeași Ivan Maria a încasat în perioada 25 februarie 2021-25 februarie 2022 nu mai puțin de 12,7 milioane lei de la Nordis Management, Nordis Best Construct și de la Vladimir Ciorbă, făcând în aceeași perioadă peste 1.200 de retrageri de numerar de la bancomate, în cuantum total de peste 6,1 milioane lei.

Transferurile de bani ale grupării Nordis către terți erau foarte dese și aparent legale, după cum spun anchetatorii, ele fiind întocmite, de foarte multe ori postfactum, pentru a justifica externalizarea sumelor de bani (contracte de împrumut falsificate prin imitarea semnăturii sau care nu exprimă o voință reală și operațiuni de împrumut, încasarea ilegală de dividende în condițiile în care societățile nu au înregistrat profit sau profitul a fost creat artificial în baza unor operațiuni simulate, salarii pentru persoane care nu prestau efectiv servicii sau pentru persoane angajate part-time la mai multe societăți, orele totale de lucru (12-16 ore) însumate depășind fizic posibilitățile unei persoane de a munci sau cesionarea unor părți sociale la valori supraevaluate grosolan (părți sociale cu valori nominale de 10 lei care au fost vândute succesiv cu prețul de 1,9 milioane de lei.

Delapidare de aproape 200 milioane de euro

Curtea de Apel București a decis miercuri 5 februarie ca fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul său, Vladimir Ciorbă, principalul acționar Nordis, să fie arestați preventiv pentru 30 de zile. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Emanuel Poștoacă, un alt acționar Nordis, și cei doi frați ai lui, au fost și ei plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

Conform anchetatorilor, delapidarea din banii clienților Nordis se ridică la aproape 200 milioane euro.

Tot anchetatorii mai spun că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă au zburat în destinații scumpe, plătite din banii clienților Nordis, achitând aproape un milion de euro pe zboruri cu avioane private sau elicoptere spre diverse destinaţii de lux de vacanţă, din ţară şi de peste hotare. Printre aceste zboruri sunt și călătoriile spre Nisa și Madrid, când la bordul avioanelor private închiriate s-au aflat premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sorin Grindeanu.

De asemenea, membrii grupării au cumpărat din banii clienților Nordis maşini de lux, precum Ferrari, Bentley sau Rolls Royce, în valoare de aproape 5 milioane de euro în decursul a 4 ani. După finalizarea contractelor de leasing, o parte a autoturismelor au fost înstrăinate încasându-se suma de 6 milioane de lei.

Asta în timp ce pe numele acestora au fost depuse numeroase plângeri ce arată că grupul Nordis ar fi vândut unele apartamente de mai multe ori către cumpărători diferiți, fără însă ca aceste apartamente să fie finalizate sau livrate.

Procurorii DIICOT au dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 201 imobile (apartamente și case), cinci spații comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părți sociale și acțiuni, în dosarul Nordis.

DIICOT a făcut luni 3 februarie a.c. nu mai puțin de 65 de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis, ridicând peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: