Două elicoptere Black Hawk au aruncat aproape 200 de tone de apă pentru stingerea incendiilor din Vâlcea şi Prahova

Sursă foto: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.

Două elicoptere Black Hawk au acţionat, în acest weekend, pentru stingerea incendiilor de pădure izbucnite în judeţele Vâlcea, la Băile Olăneşti, şi Prahova, în zona de nord a judeţului. Cele două aeronave au aruncat aproape 200 de tone de apă, iar acţiunea din nordul judeţului Prahova va continua şi luni.

Elicopterul care a acţionat, sâmbătă şi duminică, pentru stingerea incendiului de pădure de la Băile Olăneşti, din judeţul Vâlcea, a aruncat, în cele două zile, aproximativ 157 de tone de apă, potrivit datelor prezentate, duminică seară, de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Conform estimărilor, luni elicopterul nu va mai interveni acolo.
În judeţul Prahova, unde vegetaţia de pe munte s-a aprins, elicopterul a aruncat aproximativ 35 de tone de apă, iar intervenţia aeronavei va continua şi în cursul zilei de luni.
”Este o zonă unde bănuim că incendiul a pornit în urma unui fulger. Ca să evităm extinderea în jos, la pădure, se acţionează pe cale aeriană şi vom continua să acţionăm şi mâine, la nevoie până se lichidează”, a declarat Raed Arafat, la Digi 24.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat de ce aeronavele nu acţionează şi noaptea.
”În cursul nopţii astfel de intervenţii nu se fac, din cauza unui risc major. Având în vedere că elicopterele au agăţat, sub ele, sacul care cară apă, în cantitate de aproximativ trei tone, trebuie să aibă vizibilitate foarte bună”, a explicat Arafat.
Potrivit acestuia, România dispune, de la finalul anului trecut, de şapte elicoptere Black Hawk care sunt multirol. Acestea pot fi utilizate la operaţiuni de căutare-salvare, la stingerea incendiilor de pădure, la ridicarea şi transportul greutăţilor, pot evacua medical câte patru pacienţi sau transporta personal şi echipamente, inclusiv 12 persoane concomitent.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: