Două județe vor avea din acest an sistem antigrindină. Costă peste 3 milioane de euro

grindina
Foto:Meteoplus

Sistemul antigrindină menit să protejeze culturile din județele Botoșani și Suceava va deveni operațional începând din acest an, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.

Valoarea proiectului depășește 3 milioane de euro și include înființarea a 20 de puncte de lansare în cele două județe, cu oferte depuse deja pentru 16 dintre acestea. În prezent, ofertele sunt evaluate din punct de vedere tehnico-financiar, urmând a fi deliberată atribuirea lucrărilor.

Conform caietului de sarcini, constructorii au la dispoziție 180 de zile pentru proiectarea tehnică, obținerea avizelor necesare și construcția efectivă a sistemului. Astfel, anul acesta, o bună parte din teritoriul agricol al județului Botoșani va beneficia de protecție antigrindină.

Procedura de achiziție pentru cele patru puncte de lansare rămase fără oferte va fi reluată, după o evaluare a documentațiilor și bugetelor alocate, pentru implementarea eficientă și completă a proiectului. Ținând cont de fenomenele meteorologice extreme și de pagubele produse fermierilor în ultimii ani, proiectul, finanțat integral de Ministerul Agriculturii, este mai mult decât necesar.

La Botoșani, deschiderea celor 16 puncte de lansare va crea 128 de locuri de muncă. Punctele de lansare vor fi amplasate în localitățile Saucenița (Văculești), Roma, Orășeni Vale (Curtești), Cerbu (Copălău), Havârna, Carasa (Corlăteni), Borzești (Ungureni), Gorbănești, Hănești, Buimăceni (Albești), Băbiceni (Durnești) și Ichimeni (Avrămeni).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: