Dr. Leventer: Daunele aduse pielii azi se plătesc întotdeauna în viitor

Prezentă în studioul emisiunii Sănătate, tuturor!, realizată de Mihaela Tatu, doctor Mihaela Leventer, fondatoarea Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală din România, a vorbit despre alegerea produselor cosmetice, despre riduri și îmbătrânire, despre acnee dar și despre efectele operațiilor estetice realizate de persoane fără calificare.  

Este un curent foarte puternic acum de susținere a produselor naturale, în detrimentul celor farmaceutice, spune realizatoarea emisiunii; cum facem să le alegem pe cele potrivite ?

„Suntem pentru produsele naturale, sigur, cu unele observații, afirmă Mihaela Leventer. Și cucuta este naturală, dar poate fi foarte otrăvitoare, spune aceasta, declarându-se în favoarea produselor controlate farmaceutic.  Nu m-aș da cu ulei la plajă, de exemplu, să mă prăjesc ca un cartof prăjit. Deși e natural, în  acest caz, este toxic pentru piele. E o modă a naturismului și a produselor bio. Eu sunt mai degrabă adepta produselor controlate farmaceutic, pentru că în zona de dermato-cosmetică farmaceutică există o anumită rigoare a compoziției și a controlului calității”, spune dr. Leventer, care menționează importanța sursei, indiferent dacă vorbim despre produse naturale sau farmaceutice.

Cum scăpăm de riduri și pete, cum facem să păstrăm prospețimea tenului, pe măsură ce trece timpul peste noi, eventual să dobândim tinerețea fără bătrânețe, sau, măcar, să o întârziem cât mai mult pe cea din urmă, adresează Mihaela întrebarea la care nu doar femeile vor să afle răspunsul, ci și bărbații.

„Îmbătânirea este frumoasă și trebuie să acceptăm lucrul ăsta, mai ales că medicina nu oprește ceasul biologic, spune invitata MIhaelei, în stilul specific, sincer și direct. Noi putem face niște corecții din punct de vedere estetic, chit că se numește anti-aging. De fapt, noi corectăm niște trăsături. Iar aici sunt adepta modificărilor subtile și potrivite chipului. Au apărut niște produse injectabile bioregenerante care schimbă în mod real textura pielii și sunt bucuroasă că sunt omologate și sunt înregistrate și la noi, în România și că le putem folosi exact ca în clinicile din străinătate.”

Însă în această zonă, dr. Leventer atrage atenția asupra reclamelor online, punctând nevoia de profesionalism și etică medicală.

„Văd o invazie de oferte estetice pe piață. Este un mare haos. (…) Nu tot ce e online este și valabil în calitatea serviciului. Adică între imagine și realitate poate să fie o mare diferență. Eu pun mult preț pe experiență, pentru că nu ajunge să știi să faci, trebuie să știi să controlezi situațiile critice care pot să survină, să știi să controlezi un efect secundar, dacă se întâmplă. Și asta înseamnă o anumită știință și etică și decență a actului medical”, arată specialistul.

La întrebarea care tip de ten este mai predispus la probleme dermatologice, invitata Mihaelei Tatu  spune că ambele tipuri de piele produc problemele specifice. Un ten uscat este foarte sensibil, de foarte multe ori intolerant la diverse agresiuni externe, inclusiv la produse cosmetice sau de machiaj, în timp ce tenul gras poate dezvolta mai ușor leziuni de tip acnee și apoi cicatrici postacneice. Prin urmare, tenul ideal este cel mixt, „care combină cele două elemente, este mai ușor de îngrijit și îmbătrânește mai greu”.

Potrivit doctorului, acneea este principala afecțiune dermatologică pentru care pacienții trec pragul clinicilor de specialitate.

„În clinici, acneea este pe primul loc”, declară dermatologul care are, la rândul său, amintiri neplăcute din perioada pubertății și a acneei pentru care a ajuns la medic. Adolescenta Mihaela Leventer a fost dezamăgită de medicul care a consultat-o și care nu i-a dat tratament, asigurând-o că acneea o să treacă de la sine, însă admite că astăzi lucrurile sunt diferite din punct de vedere al abordării pacientului.

Despre tratamentul în cazul acestei afecțiuni, specialistul admite că nu este foate diferit față de cum era cu peste patru decenii în urmă, când a început să practice dermatologia; încă se prescriu antibiotic, „sunt cam aceleași linii mari, două, trei, terapeutice importante și câteva secundare”.

Celelate afecțiuni deramtologice frcvente pentru care pacienții apelează la ajutor de specialitate, confrom dr. Leventer sunt: căderea părului, dermatita atopică, pe care o întâlnim tot mai frecvent după 1995, „odată cu chimizarea vieții noastre”, psoriazisul, colagenozele, bolile bulboase, cancerele de piele.

„Tot ceea ce îi facem pielii undeva în viață, va genera daune care se vor deconta în viitor. Expunerea la soare și la solar sunt printre factorii incriminați de specialistul dermatolog, care arată că „cinci arsuri la vârsta copilăriei sunt suficiente ca să crească cu 75% riscul de cancer de piele la vârsta adultă. Deci, undeva în viață se plătesc daunele mai devreme sau mai târziu”.

Dr. Leventer accentuează ideea că prevenția este simplă, presupunând un simplu control al pileii o dată pe an. E un control care nu doare, iar specialistul potrivit recunoaște  cu ușurință leziunile suspecte, mai ales că astăzi se folosește și inteligența artificială.

„Există echipamente care semnalează o leziune nouă sau modificări suspecte”. Dar realitatea arată că, în România, rata de mortalitate prin cancer de piele este peste cea a UE, „pentru că pacienții sunt încă incomplet informați sau neinformați, needucați suficient, au un comportament privind factorii de agravare nepotrivit”. Iar cancerul de piele nu doare, nu produce mâncărime și, în general, nu dă simptome timpuri, iar pacienții ajung, de obicei, la medic atunci când afecțiunea este avansată, precizează dr. Leventer.

La întrebarea: ce alegem, produse scumpe, sau produse ieftine ?, specialistul răspunde fără să stea pe gânduri:

„E mai puțin important dacă apelăm la produse scumpe sau ieftine, ceea ce contrează este ca sursa să fie una sigură, autorizată. Ca medic dermatolog, Mihaela Leventer recomandă produse cosmetice achiziționate din farmacie, dar admite că există și produse cosmetice de mass-market care sunt bune. Am nostalgia vremurilor când aveam o singură cremă și se folosea și pentru mână, și pentru picior, și pentru față” și, în plus, era potrivită și pentru îngrijirea bebelușului.”

De fapt, spune aceasta „am văzut un studiu foarte frumos cu 20 cele mai scumpe produse din lume. Să știți, chimia și efectele din spatele lor nu e atât de sofisticată cum credem noi”.

În mod evident, alegem „povestea”, care e sugestivă și atrage, punctează dermatologul. În plus, se conturează un fel de modă a ingredientelor din produse, arată dr. Leventer și dă ca exemplu „crema cu albăstrele” sau „crema cu mușețel”, pe care le consideră ca fiind o reinvenție din trecut, însă se pot puncta și cele foarte la modă în zilele noastre, precum crema cu acid hialuronic sau cu vitamina C sau cu peptide.

Sfatul dr. Leventer pentru telespectatorii emisiunii „Sănătate, tuturor!” este să nu se rezume însă la achiziționarea unui produs cosmetic din surse sigure doar ca să urmeze un trend, ci să se asigure că își cunosc pielea. Și pentru a putea să fie siguri că pielea este fără probleme, important este să consulți un specialist, recomandă ea, deoarece „trebuie să știm cum arată, nu numai fața, ar trebui să ne uităm și pe spate și pe zonele intime și pe zonele ascunse, să știm dacă apare ceva nou, orice leziune nouă care apare undeva după vârsta adolescenței, tinereții, să zicem 25 de ani, dar e neștiut. E mai bine să o arăți unui dermatolog care să spună «stai liniștit, e o leziune benignă»”.

În ce privește chirurgia plastică, invitata Mihaelei atrage atenția asupra faptului că acestea pot avea nenumărate efecte secundare, mai ales „în zonele fără profesionalism”.

„Am văzut foarte multe efecte secundare și încerc să ajut pacienții care pățesc ceva, dar nu totdeauna pot fi ajutați. Deseori, pacienții sunt injectați cu alte substanțe decât cele comunicate sau li se aplică proceduri de persoane care nu au calificarea necesară.”, mai spune Mihaela Leventer.

Emisiunea Sănătate, tuturor!, cu Mihaela Tatu, difuzată vineri la ora 18.00,  este prezentată de Team Dental Clinic Timișoara.

Urmărește emisiunea integrală pe canalul nostru sau pe pagina de Facebook.

Autor: Susana Pletea

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: