Sorina Matei: Nu cred că Geoană este pe primul loc la intenția de vot

Sorina Matei - cotidianul

Jurnalista Sorina Matei susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu crede că Mircea Geoană este pe primul loc la intenția de vot pentru Palatul Cotroceni, așa cum o arată ultimele sondaje. Cum motivează:

„Nu cred că Geoană este pe primul loc la intenția de vot la Președinție pentru că:

1. Nu am auzit pe absolut nimeni care să vrea să-l voteze.

2. Nu este prezent în every day life al românilor, lumea nu vorbește de el, nu am auzit pe nimeni căruia să-i fie dor de el.

3. Nu are niciun partid, vehicul electoral în spate.

4. Nu am auzit niciun partid care să vrea să-l susțină.

5. PSD și PNL n-au făcut liste comune pentru alegerile viitoare. Puțin probabil că vor merge pe candidat comun la Cotroceni anul viitor.

6. Nici când a existat USL, cele 2 partide n-au reușit să-și pună om la Cotroceni.

7. În ultimii 30 de ani, niciun independent n-a ajuns la Cotroceni.

8. De 20 de ani, președintele României se alege în turul 2 cu voturi de dreapta.

Deci țicneala asta cu Geoană, băgată pe gât cu insistență, cred că este doar în mintea unora care n-au legătură cu realitatea. Faza tare este că nici măcar insistența băieților ăștia nu l-a făcut pe Geoană să fie mai prezent pe aici, pe cocioc. Bani aruncați degeaba pe fakeuri”, scrie jurnalista pe pagina sa de Facebook.

INSCOP: Geoană, în topul preferințelor pentru alegerile prezidențiale

Un ultim sondaj INSCOP, realizat la comanda News, îl plasează pe Mircea Geoană în topul preferințelor pentru prezidențiale, din postura de candidat independent, fiind urmat de premierul Marcel Ciolacu, susținut de PSD și PNL, de șeful AUR, George Simion, dar și de primarul din Cîmpulung Muscel, Elena Lasconi, cu un scor mult mai mare printre votanții USR decât șeful de partid, Cătălin Drulă.

Potrivit rezultaatelor sondajului INSCOP, realizat la comanda News, Mircea Geoană se clasează pe primul loc colectând voturi atât de la electoratul PSD, electoratul PNL, cel al USR, cât și de la votanţii nehotărâţi şi cei care nu se prezintă la alegerile parlamentare, dar ar participa la cele prezidenţiale.

Geoană, candidatul independent preferat

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (84.7% din total eşantion), 27.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21.8% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18.9% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12.1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 10.5%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 4.3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3.1%. 1.6% spun că ar vota alt candidat.

Dintre cei care au indicat că vor merge cu siguranță la vot, (54.3% din total eşantion), 27.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 24.2% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18.6% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 9.9% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 8.9%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 5.3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3.4%. 2.5% spun că ar vota alt candidat.

Ce spun votanții actualelor partide parlamentare

52% dintre alegătorii PSD susțin l-ar vota pe Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) pentru funcţia de preşedinte al României, în timp ce o treime (33.5%) ar opta pentru Mircea Geoană, din postura de caandidat independent. George Simion (AUR) ar fi votat de doar 5.6% dintre alegătorii PSD.

34.8% dintre votanţii PNL l-ar alege pe Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL), 24.1% pe Mircea Geoană (independent), iar 17.9% pe Elena Lasconi (USR).

67.2% dintre alegătorii AUR ar vota cu George Simion pentru funcţia de preşedinte al României, 13.9% cu Diana Şoşoacă (SOS), iar 9% cu Mircea Geoană (independent).

În ceea ce priveşte votanţii USR, 32.9% ar prefera-o pe Elena Lasconi, 24.7% pe Dacian Cioloş (REPER), iar 22.4% pe Mircea Geoană (independent).

Elena Lasconi, procent dublu față de șeful USR

De altfel, Elena Lasconi are un procent de aproape 10% din intenţiile de vot ale celor care declară că merg la vot, dublu faţă de actualul lider USR Cătălin Drulă, care în precedentul sondaj avea un scor de 5,4%.

Întrebaţi ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României, 79% dintre români apreciază că este o idee bună si ar vota în acest sens, în timp ce 17.5% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. Ponderea non-răspunsurilor este 3.5% la această întrebare.

Rezultatele mai arată că 65% dintre români cred că este o idee bună ca o personalitate independentă politic să devină preşedintele României şi ar vota în acest sens, în timp ce 28.4% sunt de părere că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. 6.6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Pe o scală de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu” voi merge la vot şi 10 „sigur da”, voi merge la vot, 14% dintre români au ales 1, 1.4% dintre români au ales 2, 1.4% au ales 3, 1% au ales 4, 6.3% au ales 5, 1.3% au ales 6, 2.9% au ales 7. 6.2% indică 8, 3.1% – 9 şi 61.4% – 10. De asemeneaa, 1.2% au ales să nu răspundă.

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda News,ro, înaintea deciziei PNL de a merge singur în alegerile de anul viitor şi înaintea scandalului Lasconi-USR. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: