Cătălin Drulă rămâne să stingă lumina în USR. Așa cum era de așteptat, rând pe rând, lideri ai partidului părăsesc „corabia” înainte ca aceasta să se scufunde complet, fapt inevitabil având în vederea poziția pe care USR o mai are în ultimele sondaje.
Luni, primul lider major care și-a anunțat plecarea din partidul condus de Cătălin Drulă a fost Cosette Chichirău, parlamentar USR și fost candidat la Primăria Iași. Într-un lung mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Cosette Chichirău susține, printre altele, că „la USR motorul e cam gripat și nu mai trage”.
„Avem nevoie de un partid suplu, cu structuri minime în teritoriu, cu candidaţi aleşi pe sprânceană, ca în 2016, cu un proiect simplu şi clar de reforme anti-corupţie şi pro-dezvoltare”, a explicat ea, pledând pentru un singur mandat de 4 ani / persoană. „În felul ăsta, nu se formează o «elită» inamovibilă a partidului, care rămâne acolo pentru funcţii, chiar dacă ia decizii proaste / dezastruoase”, a mai susținut parlamentarul ieşean acum independent.
Deputata a mai precizat că intenționează să candideze la Primăria Iași în 2024: „Rămân deputat și candidez la Primăria Iași. Cum am anunțat acum un an, nu voi mai candida la parlamentare, de la niciun partid, nici măcar de la unul nou. Două mandate sunt arhi-suficiente, dar sunt gata să fiu mentorul altora. Dincolo de asta, hai să vedem cum construim ceva mai mare și mai adaptabil”.
Ulterior demisiei, Chichirău a anunțat, înființarea unui nou partid. „Vreau să readuc suflul veritabil al vechiului USR într-un partid nou, deoarece cred că este loc pe piața politică din România de o mișcare mai dinamică și care să evite aceste probleme birocratice ale partidelor”, a susținut Cosette Chichirău într-un interviu pentru aktual24.ro Așadar, pe modelul Cioloș, Chichirău se pregătește să mai rupă, poate, 2-3 procente, neînțelegând că tocmai asta au arătat ei: cine fuge de guvernare în momente grele se alege praful de el.
De altfel, în repetate rânduri, USR-iștii au demonstrat că nu au nicio treabă cu drepta si liberalismul, ei fiind exponenții stângii progresiste în România.
Chichirău Cosette a fost aleasă deputat în circumscriptia electorala nr.24 Iași pe listele Alianţei USR PLUS. Aceasta este la al doilea mandat de deputat.
După demisia deputatului Chichirău, USR rămâne cu 42 de deputați. De la începutul acestui an partidul a pierdut 13 deputați, potrivit listei publicate pe site-ul Camerei Deputaților.
Înaintea deputatei ieşene, la începutul verii, îşi anunţase plecarea din partid un senator de Sibiu care s-a declarat la acel moment sătul de luptele interne. Claudiu Mureşan este la primul mandat în Parlament, ales senator USR în circumscripția nr. 34 Sibiu. El este președintele Comisiei de mediu din Senat și membru în Comisiile de buget-finanțe și cea pentru energie.
„Etapa din viaţa mea numită USR se încheie astăzi, odată cu demisia pe care am trimis-o conducerii partidului. Atunci când energia consumată în lupte interne este mai mare decât cea folosită pentru proiecte şi acţiuni benefice oamenilor, e nevoie de o decizie şi o schimbare în consecinţă. Şi asta fac eu astăzi. Eu şi USR Sibiu, filiala judeţeană din care eu am făcut parte, mergem pe drumuri paralele de aproape doi ani, aşa că demisia mea de azi este una logică şi, sper eu, benefică pentru ambele părţi”, a anunțat atunci Claudiu Mureşan, într-un mesaj pe Facebook.
Sute de demisii în USR
Și deputatul Mihai Poliţeanu anunța în urmă cu câteva luni că, împreună cu peste 100 de membri ai USR Prahova, demisionează din partid.
„Noi, cei peste 100 de semnatari ai acestei scrisori deschise, membri ai USR Prahova, am decis astăzi să ne dăm împreună demisia din USR, având în vedere acapararea filialei de către un grup de şoportunisti(…).
Mulţi alţi colegi îşi vor da demisia individual sau se vor retrage definitiv din activitatea filialei. Majoritatea din Biroul Naţional al USR şi presedintele Drulă au ales, fie din cinism politic, fie din lipsă de viziune, să pună pe primul loc promovarea unor indivizi obedienţi echipei majoritare din Biroul Naţional al USR”, acuza la acea vreme Mihai Poliţeanu.
USR s-a prăbușit în sondaje
Plecările din partid au loc în urma luptelor interne, dar și pe fondul prăbușirii formațiunii politice în sondajele interne. De la un partid care în 2020 câștiga alegerile parlamentare cu 15%,formațiunea politică a ajuns astăzi la 10-12%. USR s-a prăbușit în sondaje din cauza unor greșeli majore în management politic explica în urmă cu ceva timp, la Puterea Știrilor, fostul candidat la președinția formațiunii, Octavian Berceanu. Berceanu a explicat două dintre greșelile fundamentale ale conducerii care au determinat ca USR să ajungă la coada clasamentului partidelor politice.
Greșelile majore în USR sunt plecarea echipei lui Dacian Cioloș și ieșirea de la guvernare.
„În momentul în care tu ești votat de cetățean, fie pace, fie război, trebuie să îl reprezinți. Altfel pleci, pur și simplu”, a spus Octavian Berceanu la Puterea Știrilor.
„Dacă aș fi fost mulțumit de actuala conducere a USR, nu aș mai fi candidat la președinția partidului. Întotdeauna e loc de mai bine. Eu reclam în USR faptul că am putea să ne apropiem mult mai mult de public, în special de cel din zona rurală. Aici ajungem foarte greu și nu e imposibil să ajungi, ci îți trebuie o altă perspectivă. Eu am o altă perspectivă, alt concept, altă viziune despre cum trebuie să ne mulăm pe doleanțele oamenilor, cum trebuie să intrăm în dialog cu ei. Cred că aici România suferă foarte mult. Politica noastră e diferită de modul în care fac politică alți oameni din alte state. Cumva, când ne trezim sus uităm de rădăcină și să ne întoarcem către cei care ne-au votat. Ba obiectiv, că avem mult treabă, ba subiectiv. Până la urmă, atunci când îți rupi rădăcinile începi să plutești”, mai spunea Berceanu.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News