Semnal pe piața imobiliară:Prime Kapital pune pe hold construcția de locuinţe

Sursa foto: REUTERS / Lisi Niesner

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital pune pe hold proiectele rezidențiale care nu se află în dezvoltare. Materialele de construcție mai scumpe, care mușcă din marjele de profit, reprezintă doar o parte a acestei decizii. Și nu e singurul dezvoltator care a anunțat că nu mai construiește.

Cu dobânzi la niveluri încă crescute, vânzările de apartamente noi s-au redus considerabil anul acesta. Unii dezvoltatori, precum Ionuț Negoiță, spunea că scăderea e de 50%. Pe final de an însă, cel mai probabil stimulați să prindă un apartament cu TVA de 5%, românii s-au decis să facă pasul și să cumpere.

Prime Kapital a cumpărat în ultimii ani terenurile mai multor foste fabrici din mari orașe din România, iar în total, bugetul pentru investițiile pe acest segment a fost de aproape un miliard de euro, pentru 11.000 de apartamente.

MAS RE, o companie din Africa de Sud, unde unul dintre acționari este Prime Kapital Holding, pune pe hold investițiile în rezidențial. În septembrie, dezvoltatorul a anunțat că închiriază apartamentele nevândute din proiectele din București.

„Deși fundamentele pe termen lung ale pieței imobiliare din România rămân puternice, cererea rezidențială este la un nivel suboptim, dată fiind creșterea semnificativă a costurilor de construcție care pune presiune pe marje.

Până în prezent, proiectele rezidențiale care nu se află în construcție și noile faze ale proiectelor aflate în dezvoltare au fost puse pe hold. În ceea ce privește unitățile finalizate și nevândute în proiectele Avalon Estate și Marmura Residence (ambele în București – nr.), companiile (joint-venture-ul pentru dezvoltarea realizat de MAS RE și Prime Kapital) vor păstra aceste unități pentru închiriere, adresându-se astfel cererii în creștere pentru apartamente de închiriat în București, în timp ce își păstrează și opțiunea de vânzare oricând”, se arată în cel mai recent raport financiar al companiei, pentru anul financiar 2023, care s-a încheiat la 30 iunie, consultat de Economica.net.

Nu e singurul dezvoltator care pune pe hold investițiile în rezidențial. Recent, Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via, declara pentru ZF că pune pe hold proiectul din Constanța din cauza vânzărilor în scădere și a cererii mici.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: