Dunărea inundă Budapesta. Apele au acoperit faleza, oamenii povestesc că nu au mai văzut așa ceva de 10 ani

Dunărea
Sursa foto: Wikipedia

După o vară cu niveluri foarte de mici, Dunărea se revarsă la Budapesta. Apele au acoperit faleza unde funcționau localuri. Autoritățile spun că nivelul Dunării este de 6,93 metri, cel mai mare după inundațiile istorice din 2013.

Explicația ar fi că afluenții au adus în fluviu cantități foarte mari de apă, după ce în ultima lună pe continent au alternat furtunile de zăpadă cu temperaturile foarte mari.

Locuitorii din Budapesta spun că nu-și amintesc să mai fi avut inundații la sfârșitul lunii decembrie. De obicei, în această perioadă, Dunărea ar trebui să fie parțial înghețată.

Directoratul general al Ungariei pentru Administrarea Apelor a anunţat că nivelul Dunării a atins 6,93 metri în a doua parte a zilei de miercuri, sub cota record de 8,91 metri ce a fost înregistrată în 2013, când întreaga Europă Centrală a trecut prin inundaţii în urma ploilor abundente produse în luna mai. Inundaţia produsă de ieşirea Dunării din albie nu a produs pagube importante la Budapesta.

„Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, putem observa că volumul precipitaţiilor în perioada de iarnă este în creştere, iar odată cu creşterea temperaturilor vom observa mai puţină zăpadă, plus că cea depusă se topeşte mai devreme”, a comentat climatologul Anna Kis, care lucrează în cadrul Proiectului „1.5 degrees”. „Astfel putem presupune că în viitor inundaţiile provocate de topirea zăpezii, care se produc de obicei primăvara, ar putea avea loc mai devreme, posibil chiar în lunile de iarnă”, a adăugat ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: