Dungaciu: Mesajul României trebuie să fie – dacă pierde Ucraina, R.Moldova trebuie decuplată

dan dungaciu
Sursă foto: ps news

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, susține că mesajul României trebuie să fie – dacă pierde Ucraina, R.Moldova trebuie decuplată.

După Ucraina, Republica Moldova este cel mai vulnerabil stat.

„Ai avea tot instrumentul logistic, dar trebuie să-l pui în mișcare. Evident că o faci cu ajutor, cu sprijin american. Dacă vor negocia pace, vor negocia americanii și rușii. România nu este la acea masă. Slava Domnului, nu este în meniu. Republica Moldova ar putea fi în meniu. Premierul a vorbit în SUA despre Republica Moldova. După Ucraina, ea este cea mai vulnerabilă. Republica Moldova poate să fie în meniu. Vorbim despre Ucraina și Republica Moldova în parteneriat spre Uniunea Europeană. Dacă Ucraina se oprește pe drum și gâfâie? Ce facem cu Republica Moldova? Face și ea pană? Noi ne-am chinuit să o punem împreună, iar acum trebuie să ne chinuim să îi decuplăm.

Mesajul pe care România trebuie să-l dea este: dacă Ucraina face pană, noi decuplăm Republica Moldova, inclusiv prin reunificare, că alte soluții nu ai. Noi nu-i putem abandona pe oamenii ăștia. Hai să discutăm ce înseamnă reunificare, ce soluții de securitate sunt, care este importanța României. Astea sunt discuțiile și d-asta salut vizitele în Statele Unite. Sper că aceste discuții sunt puse pe masă”, a declarat Dan Dungaciu la emisiunea lui Marius Tucă de la Gândul.

Dungaciu: „Trump va avea un mandat ideologic”

Conform acestuia, problema securității este una importantă în România.

„Problema de securitate este fundamentală pentru România. Dacă vine Trump, negocierile vor fi mai puțin transparente. Trump va avea un mandat ideologic. Primul nu a fost. A fost președinte, dar nu a avut putere. Tot apăreau persoane care nu aveau nicio treabă cu Trump”, a mai spus Dungaciu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: