„E mită ascunsă și te duci la bulău”. Denunțătorul lui Buzatu face dezvăluiri

Buzatu şi Farmazon
Sursa foto: stiriest.ro

Emil Savin, supranumit și „Farmazon”, este omul care l-a înfundat pe Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. „Farmazon” a povestit la postul de televiziune Antena 3 cum s-a întâmplat totul.

„Povestea a plecat în 2021, de la niște lucrări, spuneau ei, neconforme, la lotul 1 și 2 (…) La momentul respectiv s-a cerut o expertiză, care s-a și realizat, până la urmă. Eu am cerut o contraexpertiză. Ei n-au vrut, au zis că acea contraexpertiză trebuie făcută de același expert (care a făcut prima expertiză). Mie mi s-a părut cam dubios, le-am spus că nu cred că e corect.

Cei de la Consiliu (Consiliul Județean Vaslui, n.r.), dl. director Toma și mulți alții de acolo, au zis e e normal să facem cu același expert. L-am contactat pe expert și l-am întrebat: ‘E corect, tot tu centrezi, tot tu dai cu capul?’ și mi-a spus că e corect, că doar el poate face expertiza. ‘Faci contract cu mine și-ți fac contraexpertiza’, mi-a zis el.

Mi-am contactat avocații și mi-au zis: ‘E ceva cusut cu ață albă. Dacă faci asta, e mită ascunsă și te duci la bulău’ (la pușcărie, n.r.).

Ăsta a fost denunțul pe care l-am făcut eu: nu l-am denunțat pe Buzatu, l-am denunțat pe expert, expertiza respectivă. Și m-am dus cu acea expertiză la domnii de la DNA și le-am spus chestia respectivă.

Emil Savin: „Nu l-am denunțat pe Buzatu, l-am denunțat pe expert și am intrat ‘în ascultare’ la DNA”

De atunci, am intrat în ascultare (a fost pus sub interceptare, n.r.) și a ieșit toată panarama asta. Nu l-am denunțat pe Buzatu, ci pe domnul expert (…) N-am avut încotro și a trebuit să fac ce am făcut.

Nu îmi pare rău (…) Am fost pe lângă faliment de vreo doi-trei ani de zile, m-am împrumutat de bani să-mi plătesc dările la stat, iar banii mei au stat în vistieria Consiliului Județean sau unde au stat (…)”, a spus Emil Savin.

Cine este denunțătorul lui Buzatu

Emil Savin zis Farmazon este un rege local al asfaltului. Controlează firmele Transmir și Soragmin care derulează zeci de contracte din bani publici în județul Vaslui, inclusiv cu CJ Vaslui, instituția condusă de Dumitru Buzatu. Potrivit Libertatea, Savin era omul de casă al șefului CJ Vaslui. Pe vremea lui Ceaușescu, Farmazon ar fi fost șoferul unui președinte de CAP.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Soragmin este deținută de o altă firmă, Salcia SRL. La rândul ei, firma Salcia este deținută de surorile Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) și Stela Mirabela Popică (fostă Savin). Cele două asociate sunt fiicele lui Emil Savin zis Farmazon. Potrivit referatului DNA, Savin este director administrativ la firma controlată prin fetele sale.

Cristina Mădălina Șelaru (fostă Savin) este căsătorită cu Cornel Șelaru, condamnat definitiv în iunie 2018 la 16 ani de închisoare pentru omor. În 2014, bărbatul a trecut cu maşina peste un cioban, pe care l-a urmărit prin lanul de porumb, omorându-l cu sânge rece pentru că păştea oile pe pământul său.

Cealaltă asociată și fiică a lui Farmazon, Stela Mirabela Popică (fostă Savin), este căsătorită cu Eduard Popică, fost prefect și consilier județean, actual deputat PSD. Cei doi au fost cununați de către deputatul PSD Adrian Solomon.

Potrivit referatului DNA, Savin s-a răcit cu Buzatu pe fondul neplății încă din 2021 de către CJ Vaslui a facturilor constructorului Soragmin de aproape 3 milioane de euro.

Filmul complet al reţinerii lui Dumitru Buzatu:

Averea lui Buzatu

Preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, prins vineri seară în flagrant de DNA în timp ce lua o mită de peste un milion de lei, încasa venituri ca preşedinte de CJ, venituri din pensie şi indemnizaţie de la Parlament pentru limită de vârstă, care anul trecut au totalizat peste 330.000 de lei, conform celei mai recente declaraţii de avere.

Buzatu are mai multe terenuri în localitatea Zapodeni, din Judeţul Vaslui, achiziţionare în 2018: 33.614 metri pătraţi de teren agricol, 708 metri pătraţi încadraţi la ”alte categorii de terenuri extravilane dacă se află în circuitul civil” şi 709 metri pătraţi de teren intravilan, la modul de dobândire fiind trecută menţiunea ”altele”.

El mai deţine proprietăţi imobiliare în judeţul Suceava, la Şaru Dornei – peste 60.000 de metri pătraţi de teren agricol, mari suprafeţe de pădure, dobândite prin cumpărare în anii 2008 şi 2018, unele deţinute în co-proprietate.

În 2006, a mai devenit proprietarul a peste 1000 de metri pătraţi de teren agricol şi a 580 de metri pătraţi de teren intravilan, în localitatea Ştefan cel Mare, din judeţul Vaslui, la modul de dobândire fiind trecută tot menţiunea ”altele”.

Are cinci construcţii în Zapodeni, cele mai mari având 520 de metri pătraţi, 386 de metri pătraţi şi 196 de metri pătraţi, iar celelalte fiind sub 100 de metri pătraţi.

Buzatu are un autoturism Lada fabricat în 2008, o şalupă fabricată în 2010, o rulotă Buerstner tip 4752 din 1984 şi un Mercedes Benz din 1979.

În 2022 i-a donat fiului său Tudor Buzatu teren agricol, teren intravilan şi o casă de locuit.

Buzatu are acţiuni la SC Acip Perla SRL, în valoare de 200 de lei.

El are trei conturi bancare în lei deschise în 2010 şi 2011, totalizând aproximativ 100.000 de lei şi o datorie de 205.202 lei la SC RALFI IFN SA, creditul fiind contractat în 2021 şi scadent în 2026.

În ultimul an fiscal, Dumitru Buzatu a încasat – 164.268 de lei reprezentând indemnizaţia de preşedinte de CJ, pensie pentru limită de vârstă de 95820 lei şi 73372 reprezentând ”indemnizaţie limită de vârstă” de la Parlamentul României, acestea totalizând 333.460 de lei.

„Îţi mulţumesc, eram pe drojdie”

Potrivit referatului DNA Iași, șeful CJ Vaslui a pretins sume de bani pentru urgentarea îndeplinirii unor activități care intrau în atribuțiile sale de serviciu. Au apărut inclusiv imaginile în care liderul PSD primește banii de la afaceristul care l-a denunțat, de altfel un apropiat al său.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant, vineri seară, de procurorii DNA Iași, în timp ce primea o mită de 1,25 milioane de lei. Ulterior, după șase ore de percheziții la locuința sa, acesta a fost dus la DNA Iași pentru audieri, iar dimineață a fost reținut pentru 24 de ore. Sâmbătă seară, Tribunalul Vaslui a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

„Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”, i-a spus Buzatu omului de afaceri Emil Savin, la momentul primirii genții cu 1,25 milioane de lei.

Câteva minute mai târziu, după ce a fost oprit în trafic de procurorii DNA, Buzatu a susținut că geanta îi aparține și că banii care se aflau în interior făceau parte din economiile sale.

„Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele”, a spus șeful CJ Vaslui.

„La orele 17.15, (…..) și BUZATU DUMITRU s-au ridicat de la masă și s-au deplasat către autoturismele marca (…..) și marca (…..). BUZATU DUMITRU amers la portbagajul (…..), iar (…..) la autoturismul (…..), unde a deschis ușa stânga spate și a luat de pe banchetă o geantă maro pusă la dispoziție de către Direcția Națională Anticorupție, în care se afla suma de 1.250.000 de lei. BUZATU DUMITRU a deschis portbagajul (…..), (…..) a mers către el, i-a întins geanta cu banii, BUZATU DUMITRU a luat-o, a pus-o în portbagaj, după care l-a închis. Ulterior, la data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul (…..) cu nr. de înmatriculare (…..) utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma (…..), în autoturism fiind identificat numitul BUZATU Dumitru, însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote cu cupiura de 500 de lei. Procedând la cercetarea acestei genți și la individualizarea sumei de bani identificate am constatat că în interior se află suma totală de 1.250.000 de lei, compusă din 2.500 bancnote cu cupiura de 500 de lei fiecare”, se mai arată în referat.

Apoi, Buzatu a încercat să schimbe povestea spunând că, de fapt, i-a cerut afaceristului un împrumut de 125 mii de lei și că a fost surprins să vadă că, de fapt, a primit 1,25 milioane și că nu știe despre ce e vorba.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: