VIDEO S. Mureșan, europarlamentar PNL: Înainte de aderarea efectivă, vom integra Republica Moldova în programe europene

 

Despre procesul de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană, ce presupune și când s-ar putea încheia acesta, a comentat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, realizată de Marinela Angheluș.

„Momentul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde de ritmul reformelor implementate la Chișinău. Știu să vă spun că în documentul oficial adoptat de Congresul Partidului Popular European în urmă cu 2 săptămâni, aici la București, avem scris negru pe alb că de îndată ce Republica Moldova și Ucraina îndeplinesc condițiile de aderare, vor deveni stat membre ale Uniunii Europene, deci fără nicio întârziere, discuție despre oportunitate, riscuri, costuri. De îndată ce condițiile sunt îndeplinite, vor deveni state membre, lucru asumat de cea mai mare familie politică la nivel european. Unu la mână. Doi la mână, în ultimii 2 ani de zile, Republica Moldova a reușit să deblocheze și să implementeze reforme care fuseseră întârziate ani, unele chiar zeci de ani, mă refer la combaterea corupției, combaterea spălării banilor”, a afirmat europarlamentarul.

Acesta a amintit faptul că, în martie 2022, Republica Moldova depunea cererea de aderare la Uniunea Europeană și că, patru luni mai târziu, obținea statutul de candidat.

„Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova nouă reforme: aceasta le-a implementat și în decembrie 2023, Consiliul, ca urmare a recomandării Comisiei Europene și la solicitarea Parlamentului European, a luat decizia unanimă de a începe negocierile de aderare. Un an jumătate a trecut între momentul depunerii cererii și cel în care s-a luat decizia de începere a negocierilor”, a mai afirmat Mureșan.

Comparativ, România a așteptat patru ani și jumătate de la depunerea cererii, la jumătatea anilor 90, până la  începerea negocierilor de aderare în 1999, a mai arătat liberalul.

„Uniunea Europeană e dispusă să facă pașii pentru Republica Moldova mai rapid decât i-a făcut pentru alte state. În plus, chiar și înainte de aderarea efectivă, vom integra Republica Moldova în programe europene pentru ca oamenii în Republica Moldova să simtă beneficiile. În ultimii 2 ani de zile, Republica Moldova a devenit parte a programului European de infrastructură mare. Poate primi fonduri europene pentru mari programe de infrastructură, la fel ca orice stat membru al Uniunii Europene. A devenit parte a programului European de sănătate. Poate primi fonduri europene pentru sistemul medical, la fel ca orice stat membru, parte a programului european de digitalizare și de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii. Deci o ajutăm la fel ca pe orice stat membru. Și, astăzi, Comisia Europeană prezintă un lucru foarte important: propunerea ca Republica Moldova și Ucraina să devină parte a pieței unice, a pieței interne europene, chiar înainte de aderare”, a explicat Siegfried Mureșan.

De altfel, în calitate de președinte al delegației Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, Siegfried Mureșan a solicitat aceste măsuri și le-a inclus în rezoluțiile oficiale ale PE. Astfel, întreprinderile din Republica Moldova spot exporta mai rapid, mai ieftin, fără bariere la frontieră, fără taxe, fără birocrație spre piața europeană. De cealaltă parte, la fel, și întreprinderile de la noi pot investi, exporta mai simplu, fără bariere în Republica Moldova.

„Deci, pe scurt, integrarea deja are loc. În ce privește o data concretă, nimei nu ne poate spune. Însă președinta Republicii Moldova vorbește despre anul 2030 ca orizont, ca obiectiv pentru Republica Moldova și cred că face foarte bine, fiindcă o dată concretă vom avea. Când știm cum se implementează reformele, știm că lucrurile merg bine acolo, știm că Uniunea Europeană vrea un proces rapid și știm că, înainte de finalizarea procesului, oamenii din Republica Moldova vor simți beneficiile integrării”, a încheiat Siegfried Mureșan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL