Elena Lasconi insultă diaspora înainte de vot. Cât contează banii și voturile românilor din străinătate

Elena Lasconi, sursa foto: Facebook

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, i-a insultat pe românii plecați din țară și a comis prima sa mare greșeală în această campanie electorală. Banii și voturile diasporei sunt esențiale pentru politicieni, iar foștii candidați PSD au aflat-o chiar pe pielea lor la alegerile din trecutul recent.

Elena Lasconi este tot mai prezentă la Antena3, televiziune pe care USR-iștii o criticau și atacau în urmă cu 2-3 ani. Candidata USR a vorbit despre ea însăși într-un interviu și nu a pierdut ocazia de a-i ataca pe românii plecați la muncă în străinătate.

Elena Lasconi a declarat că ea nu este o trădătoare și își iubește țara, în timp ce alții își iau un bilet de avion și pleacă.

„Dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjur de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”,  a declarat Lasconi.

Lasconi a creat o antiteză: dacă ea nu este trădătoare pentru că nu a plecat, atunci cei care pleacă sunt trădători. Potrivit candidatei USR, toți românii care pleacă la muncă în străinătate sunt niște trădători și nu-și iubesc țara. Elena Lasconi ignoră sacrificiile pe care le-au făcut generațiile de părinți care și-au lăsat copiii în țară și au plecat la muncă în Italia, Spania sau Germania pentru a putea supraviețui.

În plină campanie electorală, naționalista Lasconi amintește mai degrabă de fasciștii de la începutul secolului trecut, care puneau etichete de trădători și făceau diferențe între români. De la prea mult naționalism, Elena Lasconi a pierdut măsura cuvintelor pe care le pronunță, considerând că „cel mai simplu lucru e să-ți iei un bilet și să pleci”. Dar marea problemă e că Lasconi n-a plecat niciodată să muncească sau să studieze în străinătate, deci nu ar putea ști dacă e simplu sau nu.

Cât contează voturile diasporei

Votul din străinătate a devenit tot mai important, deoarece Ministerul Afacerilor Externe a crescut numărul secțiilor de votare. Marele scandal a fost cel din 2014, când guvernul Ponta încerca să reducă numărul secțiilor de votare. Acel gest l-a costat foarte scump pe Ponta, deoarece în turul 2 s-a trezit cu un număr mare de votanți.

În primul tur din 2014, în străinătate votaseră doar 160.065 de români, iar în turul 2 numărul votanților era la 377.651. În turul 2, Klaus Iohannis luase 90% din voturile din diaspora, adică peste 300.000 de voturi în plus față de Victor Ponta.

La alegerile prezidențiale din 2019, numărul românilor care au votat în străinătate a crescut de 3 ori față de 2014. În primul tur au votat 648.426 de români, iar în turul 2 s-au prezentat la urnele din străinătate 944.077 de români. Astfel, voturile românilor plecați din străinătate au un rol tot mai important pentru rezultatul final al alegerilor.

În primul tur din 2019, cele mai multe voturi au fost pentru Klaus Iohannis, urmat la mare distanță de Dan Barna. În turul 2 din acel an, Iohannis a luat peste 90% din voturile din străinătate.

Situația se poate schimba în sens negativ pentru USR. De obicei, diaspora votează un candidat de dreapta, însă de data aceasta vor avea de ales între mai mulți candidați naționaliști. Elena Lasconi riscă să piardă numeroase voturi în diaspora după această declarație în care i-a atacat și criticat pe românii plecați la muncă în străinătate.

Cât contează banii diasporei

Elena Lasconi insultă diaspora, deși economia românească a supraviețuit, în ultimii 20 de ani, și cu banii românilor din străinătate, care au avut un rol decisiv pentru consumul intern. În perioada crizei economice, banii diasporei au fost esențiali pentru a trece de acea perioadă.

În 2023, românii din străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro, care au intrat în economia românească. Din acești bani toată economia românească își ia partea, inclusiv băncile care îi transferă.

Banii pe care diaspora îi trimite în țară sunt esențiali pentru a întreține familiile rămase în România, în special copiii care merg la studii. Alte sume de bani sunt investite în locuințele muncitorilor, iar în acest caz beneficiază atât firmele de construcții, cât și magazinele cu materiale de construcții. Din toate aceste cheltuieli făcute cu banii diasporei, statul român își ia de fiecare dată partea lui cu TVA, facturi, taxe, impozite.

Românii din străinătate sunt un pilon important al dezvoltării economice a României. În ultimii 20 de ani, muncitorii care au lucrat în străinătate au adus în România peste 82 de miliarde de euro, potrivit unei analize zf.ro. În aceeași perioadă, companiile străine au pariat pe România 98 de miliarde de euro. Prin urmare, puterea economică a diasporei este aproape la nivelul companiilor străine prezente în țara noastră.

CITEȘTE ȘI: Alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a terminat Universitatea privată Ecologică, la Deva, cu note de 5 și 6

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: