Emmanuel Macron vrea ca dreptul la avort să fie garantat în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri la Paris, în cadrul ceremoniei de sigilare a dreptului la avort în Constituția Franței, că vrea ca Uniunea Europeană să garanteze dreptul la avort în Carta drepturilor fundamentale, informează Reuters.

Macron a ținut un discurs la o ceremonie desfășurată la Paris, unde ministrul Justiției Eric Dupond-Moretti a folosit o presă veche de secole pentru a sigila dreptul la avort în constituția franceză, în urma unui vot copleșitor al parlamentarilor de luni.

„Astăzi nu este sfârșitul poveștii, ci începutul unei lupte”, a spus Macron la ceremonie, care a avut loc de Ziua Internațională a Femeii.

„Vom duce această luptă pe continentul nostru, în Europa noastră, unde forțele ultraconservatoare atacă drepturile femeilor înainte de a ataca drepturile minorităților”, a spus el mulțimii prezente la ceremonia de la Paris, în fața Ministerului Justiției.

„De aceea vreau să consfințim libertatea garantată de a face avort în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, a spus Macron.

Ce țări europene impun restricții femeilor care vor să întrerupă o sarcină

Modificarea Cartei UE, care ar necesita unanimitate, se poate dovedi dificilă. În timp ce cea mai mare parte a Europei a legalizat avortul, unele țări impun restricții femeilor care doresc să întrerupă o sarcină și rămân profunde diviziuni în ceea ce privește drepturile la avort.

Anul trecut, guvernul Malta, membru UE, a dat înapoi în privința unui proiect de lege care ar fi permis avortul atunci când sănătatea mamei era în pericol grav, spunând în schimb că întreruperea sarcinii va fi permisă doar atunci când viața mamei e în pericol.

Alături de Malta, legile poloneze anti-avort sunt printre cele mai restrictive din Europa. Sarcina poate fi întreruptă doar în cazurile de amenințare la adresa vieții sau sănătății mamei sau într-un caz de viol, iar numărul avorturilor a scăzut la 161 în 2022 de la peste 1.000 în 2020.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: