Energie: Încă un pas spre îndeplinirea jalonului din PNRR pentru producţia de hidrogen

Sursă foto: energie.gov.ro
Sursă foto: energie.gov.ro

Ministerul Energiei anunţă, joi seară, că a fost făcut încă un pas spre îndeplinirea Jalonului 129 din PNRR pentru producţia de hidrogen, fiind semnate acorduri de încetare amiabilă a actualelor contracte de finanţare cu cei şapte beneficiari.

„Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a semnat acordurile de încetare amiabilă a actualelor contracte de finanţare aferente Jalonului 129, jalonul pe hidrogen, cu cei şapte beneficiari: SC Center Hub Sud SRL, Chimcomplex Oneşti, Chimcomplex S.A Borzesti – sucursala Rm. Valcea, Nova Hydrogen Production SRL, BPlus Advisory SRL, Monnson Alma SRL, OMV Petrom SA”, anunţă, joi seară, Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, acest demers a fost necesar pentru că, în cadrul apelului de proiecte pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare noi de cel puţin 100 MW, „au fost constatate o serie de aspecte care, în opinia Autorităţii de Audit şi a Comisiei Europene au făcut imposibilă concretizarea demersului şi remedierea aspectelor constatate prin măsuri ulterioare semnării contractelor”.

„În cadrul diferitelor etape ale apelului iniţial a fost constatată astfel nevoia de clarificare a cerinţelor şi criteriilor aplicabile beneficiarilor de finanţare din PNRR. În egală măsură, aceste ajustări nu trebuie să influenţeze premisele în baza cărora a fost emisă decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat. În acest proces sunt necesare consultări cu Consiliul Concurenţei şi MIPE şi ulterior cu DG Competition şi DG Recovery”, a mai transmis ministerul.

Instituţia aprecizat că, în acest sens, au fost elaborat un calendar, cu următoarele termene orientative: 06.07 – lansare ghid spre consultare; 14.07 – publicare ghid final; 17.07 – 16.08 – perioada de înregistrare a aplicaţiilor; 23.08 – termenul limită de evaluare a aplicaţiilor; 01.09 – contractactare.

Aşa cum am spus, jaloanele PNRR sunt prioritatea noastră zero. Astăzi am mai făcut un pas spre închiderea ultimului jalon rămas în suspensie, aferent cererii de plată 2, Jalonul 129. Vă asigur că Ministerul Energiei va face tot ceea ce este posibil pentru a se încadra în orizontul de timp solicitat de Comisie. Au fost cauze de natură administrativă, e mai important ceea ce se întamplă de acum înainte. Pe hidrogen este prima schemă la nivelul Uniunii Europene care a fost aprobată ca parte a PNRR, deci România e pionier la nivel european şi cadrul european este în continuă evoluţie, la fel cadrul de reglementare la nivel naţional. Vom accelera ritmul şi vom livra ceea ce am promis”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul a mai precizat că, „din cauza caracterului inovativ al tehnologiilor de producere hidrogen verde şi al legislatiei europene şi naţionale ce necesită încă unele clarificări, actorii din domeniu nu deţin un nivel de expertiză similar investiţiilor implementate de ani de zile (de ex. centralele în cogenerare), care au caracter repetitiv”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: