Era inteligenței artificiale: China și Rusia au reușit să-și „exporte” tehnicile de cenzură peste tot

Sursa foto: Unsplash

Libertatea pe internet este în declin, e amenințată de represiune digitală, dezinformare și cenzură, iar drepturile și libertățile oamenilor sunt tot mai puțin protejate în mediul online. De asemenea, atacurile asupra libertății de exprimare au devenit din ce în ce mai frecvente.

E un model de cenzură online implementat deja de țări autocrate precum China și Rusia, dar care pare a fi adoptat și în alte locuri din lume, arată raportul anual Freedom House – Freedom on the Net 2023. Raportul anual al Freedom House arată că libertatea pe internet este în declin pentru al 13-lea an consecutiv și doar o abordare coordonată poate proteja drepturile și libertățile omului în era digitală.

Atacurile asupra libertății de exprimare au devenit tot mai frecvente.  În 55 de țări din cele 70 investigate, oamenii au suferit consecințe legale pentru opiniile exprimate în online. De asemenea, în 41 de țări sunt oameni au fost agresați sau uciși din cauza comentariilor de pe internet. Cazurile din Myanmar și Iran

Cele mai grave cazuri din această categorie au fost în Myanmar și Iran, unde regimurile autoritare au aplicat inclusiv pedepse cu moartea pentru infracțiuni legate de exprimarea online. Iranul a înregistrat cea mai gravă scădere a libertății pe internet din acest an.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL