Erdogan a fost la Budapesta. Ce a discutat cu Viktor Orban

Recep Tayyip Erdogan / Facebook Recep Tayyip Erdogan
Sursa foto: Facebook / Recep Tayyip Erdogan

În timpul întâlnirii de dumincă dintre premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe ordinea de zi s-a aflat şi cooperarea energetică dintre cele două ţări, respectiv ratificarea aderării Suediei la NATO, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjarto, potrivit Hirado.hu.

Ungaria nu a aprobat încă intrarea țării nordice în Alianță, o poziție identică cu cea a Turciei, care a blocat mult timp aderarea Suediei înainte de a se răzgândi, luna trecută.

Parlamentele celor două țări NATO sunt în prezent în vacanță.

„Putem reveni asupra acestei chestiuni la sesiunea de toamnă. Am convenit să rămânem în contact”, a declarat pe Facebook ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Guvernul ungar amână de aproape un an ratificarea intrării Suediei în NATO din diverse motive. În iulie, Szijjarto dădea asigurări că ratificarea de către ţara sa a intrării Suediei în NATO este doar „o chestiune tehnică”.

Şeful diplomaţiei ungare a relatat că între Ungaria şi Turcia a existat şi până acum un parteneriat strategic, iar părţile au convenit deja că nivelul acestei cooperări trebuie dezvoltat până la nivelul unui parteneriat strategic prioritar.
În consecinţă, preşedintele turc va vizita din nou Budapesta în 18 decembrie, când va avea loc şedinţa consiliului strategic la nivel înalt în cadrul căreia va fi semnat acordul privind stabilirea unui parteneriat strategic prioritar şi privind asistenţa reciprocă în situaţii de urgenţă, a spus politicianul maghiar.

„Acest lucru arată în mod clar angajamentul dintre cele două state în vederea dezvoltării cooperării, iar pe de altă parte, şi faptul că ambele ţări beneficiază foarte mult de pe urma acestei cooperări bilaterale”, a declarat Szijjarto, citatat de Hirado.hu.

Ministrul ungar de externe a subliniat că, din păcate, în perioada care a trecut au avut loc mai multe evenimente care fac ca un astfel de acord să fie de actualitate şi necesar.

„Turcia joacă un rol extrem de important, chiar indispensabil, în securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, deoarece o parte semnificativă a livrărilor de gaze naturale către Ungaria sosesc prin Turcia, prin gazoductul Turkish Stream”, a subliniat Szijjarto.

Oficialul ungar a explicat că rolul în tranzit al Turciei se va consolida şi mai mult odată cu intrarea în vigoare a contractului de transport de gaze naturale dintre Ungaria şi Azerbaidjan, precum şi odată cu lansarea exporturilor din Turkmenistan către Europa. Cooperarea energetică va intra într-o nouă eră şi atunci când vor începe şi livrările de gaze naturale din Turcia, după finalizarea acordului dintre MVM şi Botas privind achiziţionarea a 275 de milioane de metri cubi de gaze anul viitor, a subliniat Peter Szijjarto.

„Aceşti 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale vor contribui la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi vor stabili legătura fizică de transporturi de gaze naturale între Turcia şi Ungaria”, a spus ministrul. „Şi în acest sens este de aşteptat să trecem la un alt nivel, deoarece acum s-a luat decizia începerii unor negocieri şi cu privire la stocarea de gaze naturale turceşti în Ungaria”, a adăugat Péter Szijjarto.

 

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: