Eșecul economic al lui Nicușor Dan la Primăria București: a prelungit termenul datoriilor făcând noi împrumuturi

Sursă foto: Nicușor Dan

Nicușor Dan, primarul capitalei și candidat la alegerile prezidențiale din 2025, a avut un mandat marcat de eșecuri economice, reușind doar să amâne datoriile pe termen lung și să crească dobânzile pe care le plătesc bucureștenii.  Modelul economic al lui Nicușor Dan nu a fost acela de a achita datoriile, așa cum se laudă în interviuri, ci doar a prelungit termenul datoriilor făcând noi împrumuturi.

Creșterea veniturilor PMB a fost mult prea mică

Bucureștiul este cea mai bogată regiune a țării, având cele mai mare companii și cele mai mari salarii din țară. În 4 ani la conducerea București, primarul Nicușor Dan nu a reușit să crească spectaculos veniturile primăriei și să colecteze eficient banii cetățenilor și companiilor.

În 2024, Primăria București a declarat venituri totale de 10,6 miliarde de lei, în timp ce în 2020 când primăria era condusă de Gabriela Firea, veniturile totale erau de 10 miliarde de lei. O creștere de doar 600 de milioane de lei după 4 ani cu Nicușor Dan, ceea ce este mult prea puțin pentru un oraș ca Bucureștiul.

Această creștere de 600 de milioane de lei se reflectă în veniturile fiscale. În 2020, veniturile fiscale erau de 4,5 miliarde de lei, iar în 2024 au ajuns la 5,1 miliarde de lei. Este o creștere a veniturilor fiscale mult prea mică pentru un oraș atât de bogat. Chiar dacă multe dintre taxe depind de Guvern, administrația locală are posibilitatea să intervină cu taxe în multe domenii sau să modifice actualele taxe.

Datorii mai multe și amânate

După ce a preluat mandatul, Nicușor Dan s-a lăudat că a plătit datoriile curente ale Primăriei București.

„La sfârșitul anului trecut am închis datoriile curente ale PMB, deci am început anul 2023 fără datorii curente”, a precizat primarul capitalei, la început de 2023.

Doar că plata datoriilor curente s-a făcut cu alte datorii pe un termen mai lung. Din bugetele Primăriei București reiese că Nicușor Dan a apelat an de la an împrumuturi. În 2021, veniturile din operațiuni financiare au fost de 550 de milioane de lei, în 2022 de 1 miliard de lei, în 2023 din nou 1 miliard venituri din operațiuni financiare, iar în 2024 alte 961 de milioane de lei venituri din operațiuni financiare. În doar 4 ani, primarul Dan a împrumutat peste 3,5 miliarde de lei.

O parte din datorii au mers pentru a plăti alte datorii și astfel datoriile curente nu au dispărut, ci doar au fost amânate. Dar marea problemă o reprezintă dobânzile, care în 4 ani cu Nicușor Dan aproape s-au dublat. În 2020, Primăria București plătea dobânzi de 156 de milioane de lei, iar în 2024 a ajuns la 287 de milioane de lei. Asta demonstrează că datoriile nu au fost plătite, ci doar amânate. Primăria București a continuat să se împrumute cu dobânzi mult mai mari.

La final de 2023, datoriile totale ale Primăriei București erau de 7,3 miliarde de lei, față de 6,8 miliarde de lei în 2020, la începutul mandatului lui Nicușor Dan. O creștere de 500 de milioane de lei în doar 3 ani cu primarul independent. Doar Termoenergetica are datorii de peste 1,1 miliarde de lei în 2025, pe care primăria capitalei tot evită să le plătească.

Mai multe subvenții pentru Nicușor Dan

Nicușor Dan a primit mult mai multe subvenții decât Gabriela Firea, care doar în 2020 a ajuns la 1 miliard de lei subvenții, iar în ceilalți ani a avut mult mai puțin.

Nicușor Dan a primit 1,2 miliarde de lei subvenții totale, în 2021, de la bugetul de stat avea 514 milioane lei, iar de la alte administrații primea 708 milioane lei. În 2022, a avut din nou subvenții totale de 1,2 miliarde de lei, în 2023 subvențiile totale au ajuns la 1,5 miliarde de lei, iar în 2024 a primit 1,7 miliarde de lei subvenții totale. În 4 ani de mandat, Nicușor Dan a avut subvenții totale de 5,4 miliarde de lei, spre deosebire de 2,9 miliarde de lei cât primise Gabriela Firea subvenții în cei 4 ani de mandat.

Subvențiile fac și ele parte din veniturile totale ale Primăriei București, ceea ce l-au ajutat pe Nicușor Dan să țină pe linia de plutire datoriile instituțiilor. În ultimii 4 ani, au crescut foarte mult subvențiile de la bugetul de stat, adică cele oferite de Guvern pentru a ajuta primăria. Cu toate că a primit mult mai multe subvenții, Nicușor Dan tot a reușit să crească datoria totală a Primăriei București.

Câți bani europeni a primit Primăria București

Nicușor Dan se declară un politician pro-UE, dar nu excelează la capitolul fonduri europene, deși a avut mai multe surse de finanțare. În timpul mandatului lui Nicușor Dan a apărut celebrul PNRR.

În 2024, Primăria București a primit doar 426 de milioane de lei de la UE, în 2023 alte 911 milioane de lei,  în 2022 doar 464 de milioane de lei, iar în 2021 a primit 596 de milioane de lei.

Dar trebuie ținut cont că o parte din banii primiți de Nicușor Dan în primul său mandat sunt pentru proiecte care au fost depuse și semnate în timpul mandatului Gabrielei Firea, cum ar fi banii UE pentru sistemul de termoficare sau pentru mijloacele de transport.

Zona București-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor de 35.200 euro, fiind la nivelul celui din Berlin sau alte orașe mai mari din UE. Tocmai de aceea rezultatele economice ale lui Nicușor Dan la Primăria București sunt foarte modeste și nu au adus o mare îmbunătățire a nivelului de trai din capitală.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: