Este constituțională comasarea alegerilor? Gheorghe Iancu: Trebuie să se respecte regulile de la fiecare scrutin

Curtea Constitutionala CCR
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Zilele acestea are loc o dezbatere aprinsă în interiorul coaliției de guvernare cu privire la comasarea alegerilor. PSD și PNL nu au ajuns încă la un acord, iar dezbaterea se va prelungi până săptămâna viitoare în speranța obținerii unui consens. Sursele politice spun că pe masa negocierilor se află două scenarii.

Primul scenariu discutat de guvernanți este cel al comasării alegerilor locale cu alegerile europarlamentare în luna iunie. Al doilea scenariu vizează comasarea alegerilor parlamentare cu alegerile prezidențiale în luna noiembrie.

Guvernanții spun că nu există probleme de ordin constituțional în privința comasării alegerilor, dar opoziția a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională a României o eventuală decizie de comasare. Asta pentru că AUR și USR ar fi marii pierzători ai comasării alegerilor. Cele două partide nu au o infrastructură politică solidă în teritoriu și din acest motiv au șanse mici să-și poată mobiliza primarii pe post de locomotive politice care să tragă electorat și la alegerile europarlamentare.

Juristul Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre constituționalitatea comasării alegerilor. În viziunea acestuia nu există impedimente de ordin constituțional. Comasarea alegerilor poate avea loc atâta timp cât se respectă regulile de la fiecare scrutin.

„Poți să comasezi oricare alegeri, dar trebuie să respecte cam aceeași pași pentru că dacă facem alegeri locale și alegeri europarlamentare, cele locale presupun multe atitudini și atunci e mai greu. Dar asta nu înseamnă că nu poți să faci asta. Trebuie să se respecte regulile de la fiecare scrutin. E foarte greu să spui că poți să comasezi alegerile europarlamentare cu cele parlamentare pentru că sunt cu totul alte reguli.

Atunci când nu e posibilă o legătură, când nu sunt elemente comune între două alegeri, atunci se fac două comisii pentru fiecare scrutin în parte. Nu e nici o problemă. Numai că se fac în același timp și nu se mai pierde timpul. În al doilea rând, perioadele de publicitate politică sunt diferite și atunci e posibil să nu se lege anumite lucruri, dar asta nu înseamnă că nu pot fi comasate”, a spus Gheorghe Iancu.

Cine câștigă de pe urma comasării alegerilor

Principalele partide din țară, PNL și PSD ar fi marele câștigătoare de pe urma comasării alegerilor. Cele două partide au o infrastructură politică la nivel local foarte puternică, iar acest lucru s-a văzut la rezultatul precedentelor alegeri locale, cele din 2020. La acestea liberalii au obținut 1.232 de primari, 14.182 de consilieri locali, 474 de consilieri județeni și 17 președinți de CJ. Prin comasare PNL speră la o creștere a mobilizării propriilor votanți.

Pe de altă parte, social democrații au obținut 1.362 de primari,  13.820 de consilieri locali, 362 de consilieri județeni și 20 de președinți de CJ. La fel ca PNL, social democrații speră la o creștere a mobilizării propriilor votanți ca urmare a comasării alegerilor.

Restul partidelor politice, în special partidele noi precum AUR sau SOS, care nu au o infrastructură puternică la nivel local, au șanse mari să piardă voturi și deci să câștige puține mandate de primari, consilieri locali și consilieri județeni.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: