Abandonarea deșeurilor din construcții și demolări o problemă majoră pe litoral

Mizerie. Gunoi.
Sursa foto: pixabay

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, a afirmat că cea mai mare problemă întâlnită în urma controalelor făcute pe litoral o reprezintă abandonarea de deşeuri din construcţii şi demolări. El a mai precizat că probleme cu abandonul de deşeuri au fost găsite în staţiunile Vama Veche şi Costineşti, conform News.ro.

Andrei Corlan a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că în patru zile comisarii Gărzii de Mediu au dat pe litoral 93 de amenzi, în valoare de trei milioane de lei.  

„Nu putem să avem un turism sănătos fără să avem parte de un mediu curat. Atunci când mergem pe litoral, mergem să facem aerosoli, nu să inhalăm emisiile de pulberi de la şantierele neîngrădite, nu să fim afectaţi de disconfortul olfactiv la deversările ilegale de ape uzate şi cu siguranţă vrem să privim marea şi nu să privim un peisaj dezolant de deşeuri abandonate sau deşeuri colectate neselectiv. După numai patru zile, comisarii Gărzii de Mediu au aplicat 93 de sancţiuni pe litoralul românesc, atât la operatori economici, cât şi la unităţi administrativ-teritoriale de pe litoral, cât şi la persoane fizice. Până acum, amenzile se ridică la trei milioane de lei în numai patru zile. Asta denotă faptul că, într- adevăr sunt probleme mari în ceea ce înseamnă gestionarea deşeurilor şi abordarea legislaţiei de mediu”, a afirmat Andrei Corlan. 

El a fost întrebat despre motivele pentru care au fost date aceste amenzi.  

„Cea mai mare problem pe care o întâlnim este colectarea neselectivă, este abandonarea de deşeuri din construcţii şi demolări, cu precădere. Am descoperit operatori care îşi deversează apele uzate din fose direct pe câmpuri. Am descoperit un operator care în pădurea Comorova umpluse efectiv pomii de pulberi, a cărui activitate am şi sistat-o. Am descoperit la unele dintre unităţile administrativ-teritoriale zone în care gestionarea deşeurilor era o deficitară şi aveam abandonări de deşeuri în cantităţi masive. Pentru aceasta am sancţionat fiecare dintre aceste aspecte, urmând ca măsurile trasate de către noi să fie verificate ulterior de către Comisariatul Judeţean Constanţa”, a mai transmis comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. 

El a precizat şi care este cea mai mare problemă cu care se confruntă plajele 

„Cea mai mare problemă cu care se confruntă plajele, la fel ca majoritatea operatorilor pe care i-am controlat, sunt abandonările necontrolate de deşeuri. Avem o problemă în ceea ce înseamnă colectarea selectivă şi salubritatea la nivel litoralului, mai cu seamă că pe perioada sezonului estival generarea de deşeuri creşte exponenţial, pentru că este şi aportul foarte mare de turişti. Tocmai de aceea, Garda Naţională de Mediu, prin Comisariatul General a venit în sprijinul Comisariatului Judeţean Constanţa atunci când creşte numărul de sesizări, cresc numărul de probleme şi împreună, pe timpul sezonului estival, am considerat că este important să facem un efort comun pentru a sancţiona această problemă”, a explicat Andrei Corlan. 

El a menţionat şi care sunt staţiunile unde au găsit cele mai mari probleme.  

„Ne-am confruntat cu abandonul de deşeuri în staţiunile Vama Veche şi Costineşti. Dar acţiunea continuă până la finalul acestei săptămâni şi cu siguranţă concluziile vor fi mult mai mult mai clare la finalul ei”, a mai declarat Andrei Corlan. 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL