Activista rusă anti-război Ekaterina Dunţova candidează împotriva lui Putin la alegerile prezidenţiale

Sursa foto: Captură video

Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunţova şi-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, din martie anul viitor, pe care aproape sigur Vladimir Putin o să le câştige cu o majoritate covârşitoare, relatează Reuters.

În vârstă de 40 de ani, Ekaterina Dunţova a cerut luna trecută, într-un interviu acordat Reuters, încetarea conflictului din Ucraina şi eliberarea deţinuţilor politici, inclusiv a liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi.

Ea a prezentat oficialilor de la Comisia Electorală Centrală documentele necesare pentru a se înscrie în mod oficial în alegerile în care victoria lui Putin este anticipată atât de susţinători, cât şi de opozanţi. Dunţova se confruntă acum cu un obstacol major, acela de a obţine 300.000 de semnături de susţinere a candidaturii sale, de pe întreg teritoriul Rusiei, până la 31 ianuarie.

Întrebată dacă ea crede că autorităţile îi vor permite de fapt să candideze, Dunţova a replicat: „De ce vorbim despre permisiune, dacă acesta este dreptul meu conform legii şi am această posibilitate şi am calităţile necesare pentru a mă prezenta?”.

„Noi doar ne deplasăm conform formulei prevăzute de legea federală şi pentru asta nu avem nevoie de permisiunea nimănui”, a adăugat ea.

Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, se află la putere – ca preşedinte sau ca prim-ministru –  din 1999 şi candidează pentru a cincea oară pentru un nou mandat de şase ani. În condiţiile în care Navalnîi ispăşeşte condamnări la închisoare care totalizează peste 30 de ani, iar alţi critici importanţi ai Kremlinului se află fie în spatele gratiilor, fie în afara ţării din cauza riscului de arestare, nu există nicio figură consacrată din opoziţie care să-l provoace.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL