Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Belarus – discutate de ministrul Odobescu la CAE

Sursă foto: Facebook / Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), context în care a vorbit de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi de situaţia din Belarus.

Agenda reuniunii a inclus şi situaţia din Orientul Mijlociu. De asemenea, miniştrii de Externe europeni au avut un schimb informal de opinii cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

În cadrul acestuia, au fost împărtăşite evaluări cu privire la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu. Ministrul român a subliniat importanţa deosebită a legăturilor solide transatlantice, a susţinerii comune pentru ordinea mondială bazată pe reguli şi pentru respectarea dreptului internaţional, mai ales în contextul numeroaselor provocări globale actuale. A apreciat sprijinul SUA pentru Republica Moldova şi a evidenţiat importanţa unei abordări cuprinzătoare a războiului din Ucraina care să permită gestionarea consecinţelor acestuia asupra întregii regiuni a Mării Negre.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, au fost discutate ultimele evoluţii din teren şi sprijinul UE pentru Ucraina. Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a prezentat, prin videoconferinţă, priorităţile Ucrainei pentru perioada următoare. Ministrul român de Externe a reconfirmat sprijinul ferm şi multidimensional al UE pentru Ucraina, cu accent pe urgenţa acordării de sprijin militar. În acest sens, a salutat adoptarea Fondului de Asistenţă dedicat acestei ţări în cadrul Instrumentului European pentru Pace, care va permite furnizarea asistenţei necesare.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: