Ambasadorul Rusiei în R. Moldova, convocat pentru explicaţii după investigaţia pe tema spionajului

Oleg Vasneţov
Oleg Vasneţov/publika.md

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, în urma investigaţiei jurnalistice care indică acţiuni de spionaj ale Federaţiei Ruse prin intermediul unor echipamente montate pe sediul ambasadei. Autorităţile de la Chişinău spun că „vor analiza mai multe opţiuni de reacţie”, iar preşedinta Maia Sandu promite mai multe dezvăluiri în curând.

„MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituţii competente, analizează natura şi amploarea acestor acţiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menţionate în investigaţie, pentru a răspunde adecvat şi prompt situaţiei.  Considerăm absolut inacceptabile orice acţiuni de spionaj şi ingerinţe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale a statului nostru. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări şi explicaţii cu privire la situaţia creată. În funcţie de dezvoltările ulterioare, autorităţile Republicii Moldova vor analiza mai multe opţiuni de reacţie”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Chişinău, preluat de NewsMaker.

Preşedinta Maia Sandu susţine, la rândul său, că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) ştie că agenţii ruşi interceptau instituţiile de stat ale Republicii Moldova cu ajutorul antenelor montate pe acoperişul Ambasadei Rusiei. Şefa statului susţine că autorităţile competente vor veni cu mai multe detalii în curând.

„Serviciile noastre cunosc aceste informaţii şi la momentul potrivit o să vină cu mai multe detalii şi inclusiv cu soluţii pentru această problemă”, a declarat Maia Sandu.

Jurnal TV şi portalul rusesc independent The Insider au publicat o investigaţie din care reiese că pe acoperişul Ambasadei Rusiei la Chişinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă lungă. Jurnaliştii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre instituţiile Uniunii Europene şi NATO. Echipamentele pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării, avertizează experţii.

De asemenea, investigaţia a arătat că agenţii ruşi deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfăşurau evenimente politice importante, precum alegerea başcanului Găgăuziei sau summitul european de la 1 iunie.

Angajaţii serviciilor speciale ruseşti au fost surprinşi pe acoperişul misiunii diplomatice înainte de alegerile parlamentare şi prezidenţiale, dar şi de summitul Comunităţii Politice Europene. Potrivit materialelor, antenele respective permit interceptarea conversaţiilor telefonice şi discuţiile poliţiei prin intermediul dispozitivelor de comunicaţie. Jurnaliştii au mai descoperit că la fiecare 2-3 ani are loc rotaţia agenţilor ruşi, iar soţiile acestora sunt folosite pe post de curier, pentru a transporta la Moscova dispozitive de memorie şi hard disk-uri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: