Analist economic, despre reforma fiscală: „O avalanșă de propuneri necalibrate”

Sursa foto: Captură video Puterea Știrilor

Lidia Moise, analist economic, a analizat, la Puterea Știrilor, marți, planul Guvernului privind reforma fiscală. Experta spune că noile măsuri vin cu un pericol real pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru cei care au PFA-uri.

„Nu mi se pare corectă impozitarea afacerilor mici și mijlocii, deci sunt propuneri de majorare a acestui impozitări. Mi se pare deloc corectă impozitarea agresivă a PFA-urilor pentru că toată lumea uită că cei care sunt care lucrează la stat și au un contract, de obicei e foarte greu să fie dați afară, chiar dacă nu-și fac treaba ca lumea”, crede specialista.

Persoanele cu PFA-uri, vulnerabile

Moise crede că măsura privind PFA-urile va descuraja persoanele să muncească pe proiecte.

„Cei care au persoanele fizice autorizate (PFA-uri) nu au venituri constante de-a lungul unui an, deci se poate întâmpla să lucreze două-trei luni, să fie implicați într-un proiect, pentru ca în următoarele două-trei luni să nu să nu aibă niciun fel de sursă de venit”, mai explică Moise, la Puterea Știrilor.

Moise: „O avalanșă de propuneri negândite, necalibrate”

Planul este „din nou făcut cu jumătăți de măsură”, arată Moise, dând exemplu modificarea privind scutirea de impozit a angajaților din IT – să rămână scutiți de impozit doar cei care au salariul mediu pe economie sub 10.000 de de lei.

Analista mai punctează și un alt aspect: „Se pare că CASS-ul nu este scăzut înainte de aplicarea impozitului pe venit, deci practic se practică un impozit peste un impozit. Deci văd aici o avalanșă de propuneri negândite, necalibrate”.

Lidia Moise spune că este nepotrivită modificarea fiscalității și asta ar putea afecta evoluția economică a României, care are nevoie să asigure investițiile străine. Ea crede că deficitul este unul tolerabil și, în schimb, se poate lucra la creșterea economică.

„România este considerată impredictibilă și nu este atractivă de ani buni pentru investițiile străine directe, care sunt o sursă formidabilă de susținere a creșterii economice a României, a țării noastre, a oricărei țări”, mai arată invitata.

 Legislația fiscală, motiv de tensiune

Moise consideră că ar trebui regândită toată structura impozitării muncii în România și „o împărțire a poverii fiscale pe muncă între angajat și companie (…) Sunt niște lucruri care nu sunt corecte și ele trebuie corectate, însă trebuie corectate în condițiile în care legislația ajunge în Parlament.

„Legislația fiscală este una dintre cele mai importante în legislație dintr-o țară, iar nu poate fi modificată de o lună pe alta în condițiile unei crize”, mai ales că societatea este tensionată și divizată, consideră invitata.

Experta aduce în discuție și diferențele între categoriile profesionale în România, arătând că unele sunt privilegiate, iar politicienii ar trebui să ia în calcul și acest aspect, în contextul electoral.

„Sunt unele categorii care sunt constituite într-o anumită castă. Mă refer aici la magistrați, la polițiști, care nu doar că se pensionează mai devreme, dar au avut și au posibilitatea să aibă niște pensii extrem de mari, care sfidează pur și simplu ceea ce se întâmplă cu oamenii obișnuiți. Eu cred că politicienii trebuie să fie atenți și la aceste nuanțe”, conchide Moise.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: