Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda cheie la 50%

Sursa foto: Pixabay

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda de referinţă, respectiv dobânda de răscumpărare pe o săptămână, de la 45% la 50%, invocând nevoia continuă de a contracara accentuarea inflaţiei din ţară, în pofida asigurărilor anterioare că a încheiat ciclul majorărilor, transmite CNBC.

”În februarie, condusă de inflaţia serviciilor, tendinţa de bază a inflaţiei lunare a fost mai mare decât erau aşteptările”, a declarat Comitetul de politică monetară al băncii într-un comunicat după decizie.

Acesta a remarcat că importurile de bunuri de consum şi aur au încetinit, ceea ce a îmbunătăţit balanţa contului curent al Turciei, dar că cererea internă rămâne ”rezistentă”.

”Inflaţia serviciilor, aşteptările inflaţioniste, riscurile geopolitice şi preţurile alimentelor menţin presiunile inflaţioniste vii. Comitetul monitorizează îndeaproape alinierea aşteptărilor inflaţioniste şi a comportamentului de stabilire a preţurilor cu previziunile, precum şi impactul creşterilor salariale asupra inflaţiei”, se arată în comunicat.

Inflaţia anuală a preţurilor de consum din Turcia a accelerat la 67% în februarie, alimentând temerile că banca centrală a Turciei, care indicase cu o lună înainte că ciclul său dureros de majorare a ratelor de opt luni s-a încheiat, ar putea fi nevoită să revină la înăsprire.

Comitetul de politică monetară a precizat că nu se va feri de la noi creşteri, dacă acestea sunt necesare pentru a-şi menţine obiectivele de inflaţie pe drumul cel bun.

”Ca răspuns la deteriorarea perspectivelor inflaţiei, Comitetul a decis să majoreze rata de politică monetară. Poziţia monetară strictă va fi menţinută până când se va observa o scădere semnificativă şi susţinută a tendinţei de bază a inflaţiei lunare, iar aşteptările inflaţioniste converg către intervalul prognozat. Poziţia politicii monetare va fi înăsprită în cazul în care se prevede o deteriorare semnificativă şi persistentă a inflaţiei”, se arată în comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: