BTA: Bulgaria participă la reuniunea informalăa statelor membre UE care sunt în favoarea energiei nucleare

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Ministrul bulgar al Energiei, Rumen Radev, participă la întâlnirea celor 12 state membre UE care sunt în favoarea energiei nucleare, eveniment ce se desfăşoară în marja reuniunii informale a miniştrilor Energiei din UE din Valladolid, Spania, în 12 iulie, a anunţat Ministerul Energiei. Sunt reuniţi miniştri din Franţa, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Ungaria, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Suedia, iar Belgia şi Italia participă ca observatori.

Participanţii au reafirmat rolul cheie al energiei nucleare în asigurarea stabilităţii şi rezilienţei reţelei electrice în întreaga piaţă europeană de energie electrică. Aceştia şi-au exprimat opinia că tehnologiile nucleare şi sursele de energie regenerabilă se completează reciproc în atingerea obiectivelor UE în materie de climă şi securitate energetică. Miniştrii au pregătit un document comun către Comisia Europeană în care solicită recunoaşterea şi sprijinul adecvat pentru energia nucleară. Aceştia au susţinut că principiul neutralităţii tehnologice şi dreptul suveran al statelor membre de a-şi determina mixul energetic ar trebui să fie luate în considerare în mod corespunzător în politicile europene.

Întâlnindu-se cu omologul său grec Theodoros Skylakakis, ministrul Radev a discutat despre aprofundarea cooperării energetice şi dezvoltarea strategică a legăturilor energetice dintre cele două ţări. Sporirea securităţii aprovizionării cu gaze prin dezvoltarea infrastructurii necesare, inclusiv proiectele cheie de infrastructură ale terminalului de gaze naturale lichefiate de lângă Alexandroupolis, interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, precum şi conducta de petrol Alexandroupolis-Burgas şi proiectele dedicate hidrogenului au fost de asemenea discutate.

Radev a mai avut întâlniri bilaterale cu secretarul de stat german Sven Giegold şi secretarul de stat portughez pentru energie şi climă, Ana Fontura Gouveia, pentru a discuta despre cele mai bune practici şi oportunităţi de cooperare în domeniul hidrogenului verde. Părţile au subliniat rolul cheie al hidrogenului în sporirea securităţii aprovizionării cu energie în UE. În acest context, s-a discutat necesitatea de a atrage mai multe investiţii şi de a utiliza potenţialul infrastructurii şi conectivităţii existente în UE.

Consolidarea cooperării bilaterale în domeniul conectivităţii la electricitate şi gaze a fost subiectul discuţiilor ministrului Radev cu secretarul de stat român în Ministerul Energiei Dan-Dragos Drăgan.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: