Capsula Peregrine ar fi ars la reintrarea în atmosfera terestră

Sursa: Facebook

Astrobotic, compania care operează capsula Peregrine care a ratat obiectivul de a realiza prima alunizare comercială, a anunţat că a pierdut contactul cu aceasta joi, la momentul reintrării în atmosfera terestră, transmite agenţia DPA.

Compania americană a precizat pe reţeaua socială X că a „pierdut telemetria” cu capsula spaţială în jurul orei 09:50 (20:50 GMT joi), deasupra regiunii sudice a Oceanului Pacific.

Astrobotic a precizat că „a finalizat reintrarea controlată deasupra apelor deschise” 14 minute mai târziu.

Nu a existat încă nicio confirmare independentă în acest sens. O conferinţă de presă comună cu agenţia spaţială americană NASA este programată pentru ziua de vineri.

Misiunea privată Peregrine a fost lansată săptămâna trecută de la centrul spaţial Cape Canaveral din statul american Florida.

La scurt timp după lansare s-a produs o defecţiune la sistemul de propulsie, care a condus la o scurgere de combustibil.

Inginerii au reuşit să stabilizeze capsula pentru o perioadă, însă obiectivul de a asoliza pe Lună a fost abandonat.

Capsula urma să aselenizeze în februarie într-o zonă numită Sinus Viscositatis şi să efectueze astfel prima misiune americană – fără echipaj uman – pe Lună după misiunea Apollo, din urmă cu peste 50 de ani.

În timpul misiunii, Peregrine a călătorit dincolo de distanţa la care se află Luna faţă de Pământ. Cu toate acestea, după consultarea cu NASA, Astrobotic a anunţat că a luat „decizia dificilă” de a renunţa la aselenizare, potrivit unui comunicat.

„Prin încheierea responsabilă a misiunii Peregrine, ne îndeplinim obligaţia de a conserva viitorul spaţiului cislunar în beneficiul tuturor”, a declarat Astrobotic.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: