CDR: Măsuri arbitrare, decise din scurt, sunt între cauzele crizei actuale

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) atrage din nou atenția asupra necesității unui climat economic și fiscal predictibil în România. Reprezentanții Coaliției subliniază că, în ciuda semnalelor de alarmă transmise de mediul de afaceri în ultimii ani, țara se află acum într-o situație precară, cu un deficit excesiv, iar riscul de a pierde sume semnificative din fondurile europene devine real în lipsa unor măsuri sustenabile.

„Măsuri arbitrare, decise din scurt, sunt între cauzele crizei actuale. Aşa cum indică şi analize  recente, în cei şapte ani şi jumătate de când noul Cod Fiscal a fost adoptat, au fost făcute peste 550 de modificări, mai puţin de jumătate din alineatele iniţiale rămânând neschimbate, afectând negativ încasările bugetare. O astfel de abordare este, în mod evident, opusul predictibilităţii şi eficienţei. De aceea, Coaliţia pentru Dezvoltarea României reiterează nevoia de predictibilitate şi de eficientizare a aparatului public”, a transmis Coaliţia pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat de presă.

Semnatarii comunicatului solicită un angajament serios și de durată din partea tuturor partidelor politice, începând cu cele aflate la guvernare, în vederea redresării României.

CDR cere în mod expres renunțarea la practica modificărilor fiscale periodice, arbitrare și luate în ultimul moment, fără studii de impact adecvate, care afectează negativ imediat activitatea companiilor, colectarea taxelor și veniturile bugetare.

Cele trei puncte cheie asupra cărora se impune consensul politic sunt:

– Eficientizarea cheltuielilor publice pe termen mediu și lung.

– Supravegherea atentă a direcțiilor asumate de România prin PNRR și implementarea tuturor reformelor aferente.

– Revenirea la un sistem fiscal simplificat și predictibil, bazat pe o cotă unică de impozitare, aplicată atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, eliminarea scutirilor care subminează în prezent baza de impozitare și plafonarea contribuțiilor sociale.

„CDR consideră aceste măsuri necesare nu doar în vederea stabilităţii fiscale şi bugetare, ci şi pentru creşterea coeziunii sociale, prin asumarea unor ţinte comune şi asigurarea unui climat fiscal care elimină privilegiile şi pune bazele unui cadru economic unitar”, a mai transmis Coaliţia.

CDR este o alianță de organizații ai căror membri contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și care, prin agregarea resurselor, își propune să își atingă potențialul maxim, să facă România atractivă economic și să îmbunătățească calitatea vieții.

CDR reunește reprezentanți ai investitorilor români și străini din România.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: