Controverse aprinse în SUA după folosirea noii metode de execuție cu azot: „Umanitatea a făcut un pas înapoi”

sua
Sursa foto: REUTERS

Statul Alabama l-a executat, noaptea trecută, pe Kenneth Smith, primul condamnat la moarte care prin gazare de azot, ceea ce marchează apariția unei metode de execuție cu totul noi în Statele Unite. Unii experți spun că noua metodă de execuție poate provoca dureri excesive sau chiar tortură.

Smith, condamnat la moarte pentru rolul său într-un asasinat plătit din1988, supraviețuise primei încercări ale statului de a-l executa prin injecție letală în 2022. Joi dimineață, Curtea Supremă a SUA a respins ultimul său apel de a opri execuția, după ce a refuzat aceeași cerere miercuri.

Ora decesului lui Smith a fost anunțată la ora locală 20:25. Într-o conferință de presă după execuție, comisarul Departamentului de Corecții din Alabama, John Hamm, a spus că azotul a fost administrat timp de aproximativ 15 minute.

Martorii execuției au spus că Smith a făcut o declarație lungă înainte de a muri.

El a spus: „Azi Alabama a făcut ca umanitatea să facă un pas înapoi„. „Plec cu iubire, pace și lumină, vă mulțumesc pentru susținere, vă iubesc pe toți„, a continuat Smith.

Potrivit CNN, condamnatul a părut conștient „câteva minute în timpul execuției,” iar după aceea, timp de două minute, „s-a zbătut și s-a contorsionat pe targă”. Au urmat câteva minute de respirație adâncă după care respirația a încetinit „până nu a mai fost perceptibilă pentru martorii media.”

Întrebat la conferința de presă despre mișcările involuntare ale lui Smith de la începutul execuției, Hamm a spus că Smith părea să își țină respirația „atât cât a putut” și s-a „luptat împotriva gazului.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: