COȘMAR în Samothraki, după o pană de curent din cauza incendiilor. Mărturia unui turist român

Sursă foto: IGSU

Incendiile care au afectat zone din Grecia în ultimele zile declanșat un lanț complex de probleme. Mai multe pene de curent de câteva zile au transformat în coșmar concediile turiștilor aflați pe insule, în condițiile în care acestea sunt alimentate cu electricitate prin cabluri subacvatice care pornesc din partea continentală a țării.

Este și cazul insulei Samothraki, situată în nord-estul Greciei, la aproximativ 40 de kilometri de partea continentală, alimentată prin apă din zona orașului Alexandroupolis.

Problema este că incendiile puternice care au răvășit Alexandroupolis în ultimele zile au determinat o pană de curent de trei zile pe insula Samothraki. Electricitatea a fost repornită abia vineri, 25 august, iar un român aflat pe insulă povestește experiența.

„A revenit viața în Samothraki. 3 zile fără curent. Toți turiștii care au avut doar carduri au făcut foamea. Trăiască digitalizarea! Cash-ul a funcționat. Aici totul funcționează pe curent. Unii s-au întors la prepararea mâncării la focul pe lemne, dar puțini, foarte puțini.

Alții, adică 2-3 care au avut generatoare, au prosperat, pentru că au reușit să pregătească mâncarea la taverne. Doar 2-3 taverne deschise pe toată insula. Este prima dată când și-au dat seama că au nevoie de generatoare. Eu știu că nu poți deschide o locație publică fără a avea generator. Nu primești autorizație de funcționare. De data asta „Las’ că merge și-așa!” n-a mai funcționat. Cei cu mașinile electrice și-au făcut cuibare-n ele!

Generatoarele funcționează cu benzină sau motorină. Gândiți-va pentru o secundă cum v-ați descurca pe o insulă unde totul depinde de curent și să nu mai fie curent. Și apă la WC, tot pe baza de curent ajunge. Antenele de telefonie, internetul, semnalul la telefon, răcitoarele pentru apă, aerul condiționat, plitele electrice pentru prepararea mâncării, aparatele de cafea, radioul, Tv-ul etc., toate funcționează pe baza de curent”, a scris turistul pe pagina de Facebook Forum Samothraki.

România a trimis 52 de pompieri în Grecia

România a trimis zilele trecute 52 de pompieri pentru a ajuta la stingerea incendiului din orașul Alexandroupolis din nord-estul Greciei. Regiunea este afectată de focuri de vegetație, în fiecare vară. Marți, salvatorii români au ajutat la stingerea unui incendiu în apropierea unui spital din Alexandroupolis.

Spitalul principal din oraș a fost evacuat, aproape 65 din cei peste 100 de pacienți însoțiți de medici și asistente au fost transferați, ca măsură de precauție, pe un feribot acostat în port, a transmis Greek Reporter.

Pacienții cuplati la buteliile de oxigen stăteau întinși pe saltelele de pe punțile unei nave transformate în secție de spital. Pe mal s-au ridicat corturi.

La nord de orașul Alexandroupolis, 18 cadavre arse, au fost găsite marți într-o zonă rurală din nordul Greciei, unde incendiile ars scăpate de sub control pentru a patra zi.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL