Edilul Capitalei: E aproape o concluzie privind retrocedarea a 11 ha din Parcul IOR

Primarul Municipiului Bucuresti, Nicusor Dan
Sursa foto: INQUAM / SABIN CIRSTOVEANU

Autoritatea locală şi firma de avocatură contractată de Primăria Capitalei sunt „foarte aproape” de o concluzie, în urma analizei juridice privind retrocedarea celor 11 hectare din Parcul IOR, a declarat primarul general Nicușor Dan, miercuri.

Precizările au fost făcute după ce mai mulţi bucureşteni au luat cuvântul în şedinţa CGMB de miercuri, solicitând adoptarea cât mai rapidă a unui proiect care să prevadă majorarea amenzilor pentru defrişări ilegale. Proiectul, deşi urma să fie dezbătut în şedinţa CGMB din 28 iulie, a fost scos de pe ordinea de zi. Bucureştenii care au luat cuvântul s-au arătat îngrijoraţi de incendiile care au loc în Parcul IOR.

„Eu sper să salvăm spaţiile verzi, pentru că altfel oraşul acesta o să devină o scrumieră în care efectiv nu o să mai putem respira”, a spus unul dintre cetăţeni.

Vorbitorii au apreciat că amenda actuală, de 50 de lei (care poate ajunge la 25 de lei, dacă e achitată în 15 zile) „mai degrabă încurajează” tăierile ilegale de copaci.

„În ce priveşte situaţia specială a Parcului IOR, acolo sunt două lucruri. Este pe de o parte chestiunea proprietăţii şi dacă dobândirea acelei proprietăţi s-a făcut în mod legal. Şi a doua chestiune – dacă există posibilitatea de a sancţiona mai drastic decât s-a făcut de către poliţiile locale tot ce s-a întâmplat în parcul IOR în ultimele luni. Pe ambele subiecte suntem foarte aproape, adică materialele pe care le-am primit de la avocaţi totalizează sute de pagini… Suntem foarte aproape de a avea o concluzie”, a spus edilul general.

Nicuşor Dan a menţionat că este de acord cu exproprierea, doar în cazul în care nu există căi juridice pentru a recupera terenul respectiv. El a atras însă atenţia că valoarea acestei exproprieri s-a putea ridica la 66 de milioane de euro.

„Din păcate, legea 255, a exproprierii, trimite la grila notarială, iar grila notarială pentru un spaţiu verde dă o valoare de 60% din valoarea unui teren construibil şi nu cum aş considera eu corect – 10% sau, în orice caz, proporţional cu coeficientul de utilizare a terenului, aşa cum cum ar fi logic să fie. Adică, preţul terenului să fie proporţional cu ce poţi să construieşti pe el. La un calcul sumar, dacă este să expropriem 11 hectare şi înmulţim 11 hectare cu 60% din 1.000 de euro metrul pătrat, ajungem la o sumă de 66 de milioane de euro. Ceea ce e o sumă considerabilă. Haideţi să aşteptăm încă puţin, să vedem rezultatul analizei juridice”, a spus edilul general.

În ce priveşte proiectul care prevede majorarea amenzilor pentru defrişări ilegale, primarul general a declarat că există „discuţii între grupurile politice” asupra acestei propuneri. Nicuşor Dan şi-a exprimat speranţa ca proiectul să fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din septembrie, arată AGERPRES.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL