Extinderea UE, ajutorul financiar pentru Ucraina şi cadrul financiar multianual, pe agenda Consiliului European

Europa UE
Sursa foto: Unsplash

Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles, în ultimul summit din acest an, pentru a discuta despre extinderea UE, ajutorul financiar pentru Ucraina şi bugetul blocului comunitar, transmite joi dpa.

Este de aşteptat ca reuniunea, care se desfăşoară joi şi vineri, dar care s-ar putea prelungi, să fie dominată de disputa dintre premierul ungar Viktor Orban şi alte state ale UE.

Liderii UE trebuie să decidă în unanimitate dacă deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi cu privire la pachetul de ajutor pentru Kiev în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Orban a ameninţat în repetate rânduri că se va opune prin veto ambelor decizii.

Şi, deşi Bruxellesul afirmă că nu există nicio legătură cu atitudinea lui Orban, chiar în ajunul summitului, Comisia Europeană a deblocat fonduri regionale în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria.

„Trebuie să spunem limpede că acesta nu este un bazar ungar în care totul se poate negocia”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo, citat miercuri de EFE.

Agenţia spaniolă de presă, care citează diverse surse europene şi comunitare, scrie că summitul de joi şi vineri va fi marcat de incertitudine şi multă dramă, în ciuda apelurilor făcute de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a cerut „un efort comun decisiv” în spiritul „unităţii”, dar care a recunoscut totodată că va fi un summit dificil.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL