Fifor, fost ministru al Apărării: Președinta Ungariei a vorbit în discurs despre tensiuni

Mihai Fifor la Puterea Știrilor

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Mihai Fifor, deputat PSD, fost ministru al Apărării, a vorbit despre semnificația vizitei pe care președintele Klaus Iohannis a făcut-o miercuri în Budapesta. Este prima vizită la nivel de şef de stat român la Budapesta în ultimii 14 ani.

Fifor a remarcat cu această ocazie faptul că, în discursul său, preşedinta Ungariei, Katalin Novak, a vorbit „cu subiect și predicat despre tensiuni, ceea ce într-un discurs diplomatic, într-o critică oficială, capătă valențe și mai apăsate decât dacă aceste referințe s-ar regăsi într-un discurs oarecare, cu o oarecare ocazie”.

„Evident că răspunsul președintelui Klaus Iohannis nu putea fi altul decât acela de încercare a evitării oricărui mod de a provoca astfel de tensiuni și astfel de incidente, cunoscut fiind faptul că anii din urmă au fost destul de bogați în astfel de evenimente. Ne amintim cu toții, de pildă, de vizita doamnei Novak, președinta Ungariei, în România. De ce s-a întâmplat atunci la Alba Iulia. Despre faptul că de-a lungul ultimilor ani, mai degrabă partea maghiară a încercat să îngroașă tușa asta a tensiunilor din țară, prin diverse modalități, uneori prin simpla prezență la tot felul de evenimente care au avut loc în România, lucruri care au iritat și opinia publică, dar și lumea politică din România.

O astfel de întâlnire după atât amar de vreme, după 14 ani, înseamnă mult în relațiile bilaterale dintre două state care se învecinează și care ar trebui să aibă de multe ori agendă comună pe teme importante, una dintre ele fiind aceea chiar a minorităților din această țară. Ei bine, iată că relațiile au fost mai degrabă reci la nivel de președinte, decât preocupări comune, evident, pe aceste teme. Eu cred că este un lucru important faptul că astăzi (n.r – ieri) Klaus Iohannis sparge gheața și merge în această vizită oficială în Ungaria. Este un semnal pozitiv, zic eu”, a declarat Mihai Fifor, deputat PSD, fost ministru al Apărării, la Puterea Știrilor.

„Există tema care pe noi ne interesează foarte mult – aderarea la Schengen”

Ungaria va prelua, de la jumătatea anului viitor, președinția Consiliului Uniunii Europene. Iar România va trebui să discute cu partea maghiară despre aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, dacă lucrul acesta nu se va întâmpla nici în 2023, este de părere Fifor.

„Până la urmă este important ca lucrurile să se discute și este important ca România să aibă o agendă de politică externă în relația bilaterală cu Ungaria, care să accentueze importanța acestor teme, uneori chiar sensibile și care pot provoca reacții în societate, reacții  pe care cu siguranță nimeni nu și le dorește. Și mă refer la ce se întâmplă de obicei la Valea Uzului, ce se întâmplă când cei din secuime și nu mai departe de astăzi, dacă nu mă înșel, un primar din secuime s-a gândit să genereze o strângere de semnături pentru oficializarea steagului secuiesc, adică lucruri care mai degrabă ar trebui discutate decât promovate agresiv.

Dincolo de tema tensiunilor, există tema care pe noi ne interesează foarte mult și aceasta este aderarea la spațiul Schengen. Așa cum spunea și premierul Ciolacu, se va încerca anul acesta deblocarea acestei situații și rezolvarea problemei. Dacă nu, anul viitor Ungaria va avea președinția rotativă și va trebui să discutăm cu partea maghiară, dacă România nu va reuși anul acesta să atingă acest obiectiv atât de important pentru țară”, a mai spus Mihai Fifor.

 

 „Este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate”

Klaus Iohannis a avut miercuri o vizită oficială în Ungaria. Este primul președinte român care vizitează Budapesta în ultimii 14 ani. Vizita a avut loc la o zi după cea a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la București.

„Vizita mea astăzi la Budapesta, la invitația doamnei președinte Katalin Novák, constituie un semnal important privind dezvoltarea viitoare a relației noastre bilaterale. Am continuat astăzi dialogul cu doamna președinte, după vizita sa de la București, de anul trecut, și după Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, unde am fost împreună în septembrie”, a spus Iohannis în declarația de presă comună susținută cu președinta Ungariei.

El a spus că a exprimat disponibilitatea României pentru consolidarea dialogului și a cooperării bilaterale pentru a conferi mai multă substanță Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

România, a spus Iohannis, urmărește ca acest dialog să aibă „o dinamică pozitivă, de dezvoltare și aprofundare, în interesul tuturor cetățenilor noștri, indiferent de originea lor etnică.”

În urmă cu o zi, Klaus Iohannis a pus bazele unui parteneriat strategic între România și Ucraina, prin semnarea, la București, a unei declarații asumată alături de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care vorbește despre întărirea legăturilor strategice în regiune, în contextul agresiunii rusești asupra Ucrainei.

La Budapesta, Iohannis a spus că România„ promovează o abordare deschisă, transparentă, pragmatică, bazată pe încredere reciprocă.”

„Cred cu tărie că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate. Trebuie să existe, de ambele părți, hotărârea de a privi viitorul relațiilor noastre într-o perspectivă axată pe dezvoltare, cooperare, identificarea elementelor care ne unesc și a intereselor similare, mai degrabă decât a celor care ne dezbină.”

El a spus că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor „punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul înrudit.”

De asemenea, el s-a referit și la protejarea drepturilor identitare ale etnicilor români din Ungaria, în special, sigur, care țin de mass-media și de educația în limba maternă.

Katalin Novák: Amândoi suntem hotărâți să contribuim la întărirea maghiarimii

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a declarat că pentru ambele ţări este importantă situaţia minorităţilor naţionale și că ambii șefi de stat sunt „hotărâți” să reducă aceste tensiuni şi să contribuie „la întărirea maghiarimii”.

„Întărirea poziţiei etniei maghiare este una de interes comun şi reducerea tensiunilor este de asemenea un interes comun”, a spus Novák. „Amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor şi de asemenea să contribuim la întărirea maghiarimii şi să garantăm toate drepturile maghiarimii, pentru ca ei să poată să rămână şi să se poată dezvolta pe teritoriul României”.

„De aceea, la nivel anual ne întâlnim şi domnul preşedinte Klaus Iohannis m-a invitat anul trecut şi acum, în acest context, dânsul efectuează vizita”, a mai spus Katalin Novák.

„Ziua de astăzi are o importanţă istorică, am speranţa că în viitor vom reveni la această practică a întâlnirilor susţinute între cele două ţări. Nu ne întâlnim doar la nivel bilateral ci şi la nivel multilateral”, a spus preşedinta Ungariei.

Ea a spus că discuţiile cu omologul său român au vizat şi aderarea la Schengen a României şi preşedinţia Ungariei care urmează anul viitor, dar şi despre problemele de transport şi energetice.

De asemenea, ea a dat asigurări că Ungaria va continua să susțină și să ajute Ucraina în apărarea pe care o desfăşoară împotriva Rusiei. „Deci, poziţia Ungariei nu s-a schimbat, acordăm toate ajutoarele umanitare pentru cei care se refugiază din Ucraina şi suntem parteneri în acele hotărâri care se iau în comun.”

Ea a spus că se bazează pe cooperarea cu România pentru ca „toate lezările de drepturi” ale minorităților ungară și română din Ucraina „să fie înlăturate şi minorităţile să se poată bucura de toate drepturile pe care le au”, un motiv în plus pentru ca și Ucraina să fie „membră a acelor organizaţii” din care fac parte și Ungaria și România.

Cei doi președinți au discutat și despre situația din plan regional, european și global, afectată de războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: