Guvernul american, din nou sub ameninţarea intrării în incapacitate de plată

Sursa foto: X

Cei mai importanţi lideri democraţi şi republicani din Congresul american au ajuns duminică la un acord pentru finanţarea guvernului până la sfârşitul anului fiscal curent, dar dacă nu reuşesc să îşi determine colegii să adopte textul până la 19 ianuarie, unele părţi ale guvernului federal, blocate de lipsa finanţării, vor începe să-şi închidă uşile, relatează Reuters.

Liderii democraţi şi republicani din Congresul american au convenit duminică asupra unor cheltuieli de 1.590 de miliarde de dolari, lansând cursa din Congresul profund divizat pentru a adopta proiectele de lege care ar urma să aloce banii înainte ca guvernul să înceapă să intre în incapacitate de plată în această lună.

De la începutul anului trecut, comisiile de alocare a creditelor din Camera Reprezentanţilor şi Senat nu au reuşit să ajungă la un acord asupra celor 12 proiecte de lege anuale necesare pentru a finanţa guvernul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, din cauza dezacordurilor privind suma totală de bani care urmează să fie cheltuită.

Legislatorii s-au întors luni din vacanţa de sărbători, iar aceste comisii vor lansa negocieri intense cu privire la sumele pe care diverse agenţii, de la departamentele de Agricultură şi Transporturi la Securitate Internă şi Sănătate şi Servicii Umane, le vor putea cheltui în anul fiscal care se încheie la 30 septembrie.

Au existat deja unele dezacorduri între cele două partide cu privire la ceea ce au convenit. Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat că suma totală convenită include 886 de miliarde de dolari pentru apărare şi 704 miliarde de dolari pentru alte cheltuieli. Dar liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-o declaraţie separată, a spus că suma cheltuielilor non-defensive va fi de 772,7 miliarde de dolari.

Reuters prezintă un ghid despre principalele evoluţii care s-ar întâmpla în situaţia în care Congresul nu ajunge la un acord până la 19 ianuarie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: