Hellvig dă din casă. Ce spune despre foştii subalterni de la SRI

Eduard Hellvig
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un mesaj postat pe blogul sau, fostul director al SRI, Eduard Hellvig, face o descriere a angajaților SRI, caracterizând-i drept oameni atenți la nuanțe și rezervați ca mod de manifestare.

„Există în SRI o cultură de organizație care nu permite apropieri bruște și împrieteniri fulgerătoare. Nimeni nu se deschide prematur, iar extrovertiții sunt o specie rară. Orice ofițer de informații bun este și o personalitate complexă, nu neapărat ușor de gestionat. Oamenii vorbesc puțin, contextualizează mult, sunt curioși sub aparența detașării. Sunt microbiști ai profesiei și nu concep să aibă scăpări pe domeniul lor. Par orgolioși sau chiar sunt. Sunt teribil de atenți la nuanțe, rezervați ca mod de manifestare, ascultă atent, deferent, sunt mereu preocupați să cuprindă cu mintea toate posibilitățile și orice scenariu. Inițial, ofițerii SRI par oameni cu care greu poți construi o relație. Asta până când ei descopera în tine o persoană de încredere”, a transmis Eduard Hellvig într-un mesaj postat pe blogul său.

Potrivit fostului șef SRI, „când vine vorba de munca lor, ofițerii de informații devin și rămân cele mai riguroase persoane”.

„În plus, sereiștii pe care i-am cunoscut au un sentiment acut al loialității, poate că cea mai de preț calitate a unui profesionist dintr-o echipă. Nu vreau să le aduc un omagiu- nu este cazul ca cineva să își propună acest lucru, pentru că ar însemna generalizări greu de făcut și de susținut. Vreau doar să le transmit un mesaj de mulțumire și de încredere. Cea mai mare parte a reușitelor instituției din ultimii ani li se datorează lor, celor niciodată văzuți, preocupării și dedicației cu care și-au asumat schimbări pe care altădată nu le-am fi crezut posibile. Am prezentat realizările lor, atât cât permite specificul muncii, presa le poate căuta și documenta. Nu voi insista aici, încă o dată, deși poate n-ar strica la un moment dat”, a mai susținut fostul șef SRI.

Potrivit fostului șef al serviciului de informații, „toți angajații SRI, de la cei care efectuează analize în birouri și până la cel mai dinamic ofițer sau subofițer operativ contribuie la misiunea organizației. Cu toții sunt mândri atunci când organizația lor apare sus în sondajele de opinie privind încrederea populației, fiecare din ei este afectat atunci când instituția este criticată, blamată sau denigrată”.

„Unele din materialele critice la adresa SRI au avut temei. Am ținut cont de semnalele publice, de îngrijorările societății, de nevoia unor schimbări. Alteori materiale publice rău-voitoare, insinuări cu agendă, acuzații nefondate sau trimiteri malițioase cu limbaj suburban au produs indignarea angajaților SRI. Pentru că ei știau adevărul, iar în unele situații înțeleg și motivațiile ascunse ale atacurilor nedrepte. Spre deosebire de alte instituții publice și diferit de oricare altă breaslă, ei nu se pot apăra, nu pot intra în spirala replicilor, dezmințirilor sau a avertismentelor legale. Este particularitatea muncii lor să consume în tăcere și victoriile obiective, și neajunsurile subiective”, a mai susținut Hellvig.

Fostul șef SRI a mai arătat că, în activitatea sa alături de profesioniștii SRI a învățat foarte multe lucruri. „Le sunt recunoscător, ca român, pentru dedicarea de fiecare zi, pentru rigoarea de care dau dovadă în cele mai mici amănunte și pentru viziunea cu care își însoțesc fiecare pas către mâine. Le respect tenacitatea, abilitatea profesională și atașamentul pentru valorile democratice. Este și meritul fiecăruia dintre ei faptul că suntem zilnic parte a efortului de a conserva aceste valori”, a transmis Hellvig.

„Tuturor sereiștilor, indiferent dacă am interacționat in mod direct sau nu le mulțumesc pentru capacitatea lor de a fi consecvent loiali misiunii pe care o are organizația, riguroși, profesioniști, patrioți și dedicați proiectului de modernizare a României. Știu sigur că, indiferent de provocări, acești oameni vor continua să genereze o schimbare în bine. Și mai știu că vor continua să insipre și atragă noi generații de tineri alături de ei”, a conchis Hellvig.

Demisie de la conducerea SRI
Şeful Serviciului Român de Informaţii Eduard Hellvig şi-a anunţat demisia de la conducerea SRI în cadrul unor declarații de presă, srie adevarul.ro.

Hellvig a afirmat atunci că, în opinia sa, viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: