Interese politice în protestele fermierilor: Liderul manifestanților își face partid alături de un fost membru AUR

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele acestea, fermierii și transportatorii din România protestează, blocând efectiv centura Capitalei. Deși s-au purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului, momentan nu s-a ajuns la o soluție acceptată de ambele părți. Cu toate că unele revendicări pot fi considerate legitime, în timp ce altele sunt considerate de guvernanți de-a dreptul șocante, mare parte din acest proces este deturnat din rațiuni politice.

Dănuț Andruș își face partid alături de un fost membru AUR

Mai întâi, liderii partidelor de opoziție, AUR și SOS, George Simion și Diana Șoșoacă, și-au făcut apariția încă din primele zile ale protestului pentru a capitaliza electoral de pe urma nemulțumirilor. Apoi, lucru chiar mai grav, Dănuț Andruș, omul cu căciulă albă care negociază cu autoritățile zilele acestea lista de revendicări a fermierilor, este în pline demersuri pentru recunoașterea personalității juridice în instanțele de judecată a Partidului Alianței Fermierilor și Antreprenorilor Români.

Concret, pe rolul Tribunalului București se află un proces în care Dănuț Andruș și alte două persoane fizice cer instanței de judecată să acorde personalitate juridică unui partid politic: Partidul Alianție Fermierilor și Antreprenorilor Români. În felul acesta, Andruș poate fi bănuit că nu reprezintă interesele fermierilor, ci interesele politice ale noului său partid, deturnând de fapt protestul fermierilor. Cu alte cuvinte, în cazul actualului protest putem să vorbim despre o instigare politică de vreme ce liderul protestatarilor se află într-un fățiș conflict de interese.

Andruș se disculpă, încercând să spună că protestele nu au un caracter politic și că acesta nu se află acolo în calitate de om politic.

“Doamne Ferește ce legatură are coada vacii cu politica, noi avem probleme reale, politica nu are legătură cu nici un fel de mișcare de protest, ce legătură are politica în această mișcare, oamenii au ieșit din durere nu din politică“.

Andruș mai spune de asemenea că nu știe când are următorul termen în instanța de judecată pentru a-i fi recunoscut partidul politic.

La fel de grav este că și alte partide ar putea fi implicate în protestul fermierilor. Principalul candidat este chiar AUR și asta pentru că Călin Georgescu, vechiul ideolog al celor de la AUR, a fost votat sâmbătă, 4 martie, în unanimitate, în funcția de președinte al Partidului Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, în cadrul unui Congres organizat la București.

”A venit vremea să facem istorie, nu politică”, a declarat Călin Georgescu, făcând referire la nevoia de ”liniște socială” și la ”rezolvarea crizei unei civilizații care s-a îndepărtat de Dumnezeu.”

Prin urmare, prezența liderilor AUR la protestele fermierilor ar mai putea avea o altă conotație dincolo de câștigarea voturilor: împingerea pe agenda guvernului a unor cerințe politice, deghizate în cereri legitime ale fermierilor. Pentru a recapitula: avem un protest al femierilor și al transportatorilor în fruntea cărora se află un lider care este în proces de formare a unui partid politic (Partidului Alianței Fermierilor și Antreprenorilor Români), alături de un fost ideolog AUR, în contextul în care liderii AUR sunt prezenți la protest din primele zile.

Cu alte cuvinte, protestul femierilor și al transportatorilor este în prezent transformat într-o mișcare cu caracter politic, iar revendicările protestatarilor nu mai pot fi distinse de cereri politice, de vreme ce liderul protestatarilor se află într-un conflict vădit de interese.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL