Maine devine al doilea stat american care decide că Trump trebuie să fie scos de pe buletinul de vot

Donald Trump
Sursa foto: Facebook / Donald Trump

Oficialul electoral cu rangul cel mai înalt din statul Maine a decis că Donald Trump nu poate candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor în acest stat, invocând o prevedere constituţională referitoare la insurecţie, relatează BBC şi Reuters.

Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a declarat că Donald Trump nu este eligibil din cauza acţiunilor sale care au condus la revolta de la Capitoliul SUA din 2021. Maine se alătură astfel statului Colorado, care a interzis deja ca Trump să apară pe buletinul de vot la alegerile primare republicane.

CE PREVEDE SECŢIUNEA 3 DE LA AL 14-LEA AMENDAMENT AL CONSTITUŢIEI SUA

Decizia a fost luată după ce un grup de foşti legislatori din Maine au declarat că Trump ar trebui descalificat pe baza unei prevederi din Constituţia SUA care interzice persoanelor să ocupe funcţii dacă au fost implicate în „insurecţie sau rebeliune” după ce au depus un jurământ faţă de Statele Unite.

Hotărârea, care poate fi atacată la o instanţă de stat, se aplică doar alegerilor primare republicane din martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump pentru alegerile generale din noiembrie. Probabil că va spori presiunea asupra Curţii Supreme a SUA de a rezolva la nivel naţional dubliile legate de eligibilitatea lui Trump, în conformitate cu prevederea constituţională cunoscută sub numele de Secţiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament.

ÎNCĂ O PREMIERĂ PENTRU TRUMP

Instanţa supremă din Colorado l-a descalificat, la rândul său, pe Trump, la 19 decembrie, spunând că nu poate apărea pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat, ceea ce l-a făcut pe Trump să devină primul candidat din istoria SUA care a fost considerat neeligibil pentru preşedinţie pentru că s-a implicat într-o insurecţie. Trump a promis că va face apel la Curtea Supremă împotriva hotărârii din Colorado şi a criticat contestarea scrutinului ca fiind „nedemocratică”. Partidul Republican din Colorado a depus deja miercuri propriul recurs la Curtea Supremă.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL