Organizaţii patronale ale medicilor de familie reclamă nerespectarea de către CAS a plăților

medic
Sursa foto: Freepik

Mai multe organizaţii patronale ale medicilor de familie reclamă că nu este respectat de către Casele de Asigurări de Sănătate termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară din luna octombrie. ”Plata parţială, în proporţie de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral”, afirmă acestea, arătând că, dacă nu vor fi luate măsuri în două zile, medicii de familie vor temporiza toată activitatea medicală programabilă.

Organizaţiile patronale ale medicilor de familie atrag atenţia, într-un comunicat de presă transmis luni, Caselor judeţene de asigurări de sănătate şi CNAS că termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară efectuate în luna octombrie 2023 nu este respectat.

”Acest fapt reprezintă o încălcare unilaterală a contractului de furnizare de servicii medicale ce poate genera daune – interese. Apreciem că respectarea prevederilor contractuale trebuie să fie o obligaţie a tuturor părţilor semnatare ale unui contract şi nu doar a furnizorilor de servicii medicale. Plata parţială, în proporţie de 60-70%, este inacceptabilă, această clauză nefiind cuprinsă în contractul asumat bilateral. Cu celeritate va trebui să oferiţi explicaţii publice entităţilor juridice pe care le reprezentăm şi ale căror predicţii fiscale le bulversaţi referitoare la nerespectarea repetată a caselor de sănătate a prevederilor contractuale”, arată organizaţiile.

Potrivit acestora, nu este un incident singular, anterior existând o întârziere de plată de aproximativ 14 zile.

”Spunem public că pacienţii care nu pot beneficia de propriile lor asigurări de sănătate sunt strict sub incidenţa răspunderii dumneavoastră. Vă sugerăm să explicaţi asiguraţilor dumneavoastră care pot fi consecinţele lipsei furnizării de servicii medicale în medicina primară. Cerem urgent CNAS si CJAS să acorde atenţie acestei probleme şi să găsească soluţii imediate pentru a asigura plata corectă şi la timp a serviciilor medicale efectuate de medicii de familie pentru a nu crea dificultăţi financiare profesioniştilor din domeniu. Este crucial să se evite orice impact negativ asupra accesului pacienţilor la îngrijiri medicale primare de calitate”, mai arată sursa citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: