Persoană fizică din dosarul fostului director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, trimisă în judecată

FACEBOOK/DNA
Sursa foto: FACEBOOK / DNA

DNA anunţă, miercuri, trimiterea în judecată a unei persoane fizice, fără calitate specială, în dosarul fostului director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Ivan George-Alexandru.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unei persoane fizice, fără calitate specială, cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată”, anunţă, miercuri, DNA.

Sursa citată a precizat că, în luna ianuarie 2022, respectiv în perioada octombrie-noiembrie 2022, inculpatul ar fi pretins în două rânduri de la un om de afaceri (asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale în Aeroportul Otopeni, inculpat în prezenta cauză) şi în alte două rânduri de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

”Inculpatul Ivan George-Alexandru, fost director general respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), ar fi acordat un ajutor inculpatului trimis în judecată la pretinderea uneia dintre sumele de 10.000.000 euro, respectiv ar fi acţionat împreună cu acesta la pretinderea uneia dintre sumele de 1.200.000 euro, ambele de la directorul general al societăţii comerciale. În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an, respectiv cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi cele două societăţi comerciale”, a transmis DNA.

Potrivitmprocurorilor, dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu rechizitoriul au fost înaintate Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Anterior, procurorii anticorupţie au dispus sesizarea Tribunalului Bucureşti şi a Tribunalul Ilfov cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate cu trei inculpaţi, cercetaţi în stare de arest preventiv.

Primul este IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunilor de:

– trafic de influenţă,

– complicitate la trafic de influenţă,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

”În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18.05.2022). A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”, a mai transmis DNA.

Potrivitm procurorilor, în prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 9 luni.

”Inculpatului Ivan George Alexandru i s-a aplicat, printre altele, pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa vreo funcţie sau de a desfăşura o activitate în cadrul CNAB,  pe o perioadă de 5 ani”, a mai precizat DNA.

Alte două pewrsoane fizice din dosar, oameni de afaceri, au încheiat acorduri de recunoaştere cu procurorii DNA.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpatul Liţoi Bogdan-Şerban.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL