Plângere penală în scandalul de la Valea Uzului

valea uzului cimitir
news.ro/ valea uzului cimitir

Administraţia locală a comunei Sânmartin a depus o plângere penală şi a semnalat către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE), autoritate responsabilă pentru cimitirele militare din România, noua acţiune de amplasare de cruci, care a avut loc în Cimitirul de la Valea Uzului, a declarat primarul comunei, Sándor Birtalan, agenţiei ungare de presă MTI.

El a precizat că, în calitate de proprietar al teritoriului care îi aparţine din punct de vedere administrativ, comuna a depus o plângere penală la Poliţie împotriva lui Mihai Tîrnoveanu şi a susţinătorilor săi, în data de 10 iulie.
În acest document, a relatat despre noua amplasare a crucilor şi profanarea cimitirului militar, evenimente petrecute sâmbătă, 8 iulie, şi cere deschiderea unei anchete şi urmărirea penală a autorilor faptei. De asemenea, documentul reaminteşte că acţiunea organizaţiei Calea Neamului a fost planificată şi organizată pe reţelele de socializare – a precizat primarul.

Mihai Tîrnoveanu a relatat joi, pe pagina sa de socializare, despre audienţa de la Ministerul Apărării, care a avut loc în cursul zilei cu participarea reprezentanţilor organizaţiei Calea Neamului şi ai Frăţiei Ortodoxe, care au fost şi ea implicată în recenta amplasare de cruci, adăugând că “discuţiile au fost pozitive”.

“Demarăm procedurile de intrare în deplină legalitate pentru cele 150 Cruci din lemn şi Crucea Mare Monument din Cimitirul Militar Internaţional al Eroilor Valea Uzului” – a scris Tîrnoveanu. Ministerul nu a emis niciun comunicat pe această temă.

Avocata clujeană Júlia Kis, care a fost reprezentantul legal al administraţiei locale din Sânmartin, alături de Serviciul de Asistenţă Juridică pentru Minorităţi “Mikó Imre” (MIJSZ), în cauza crucilor de beton amplasate anterior, a declarat joi pentru portalul de ştiri Maszol.ro că, în acest caz, nu este nevoie de un proces sau de o hotărâre pentru a dispune demolarea.

Ea a reamintit: în 2019, consiliul local din Dărmăneşti a emis acte administrative în baza cărora cimitirul militar a fost inclus în proprietatea publică a oraşului, înregistrat în cartea funciară, după care s-a emis o autorizaţie de construire, iar aceste proceduri au trebuit contestate în instanţă.

Potrivit avocatei, în cazul de faţă “este vorba de o acţiune arbitrară” care nu a fost precedată de niciun document administrativ care “să legitimeze cel puţin aparent” ceea ce s-a petrecut. Organizatorii şi participanţii au comis mai multe infracţiuni pentru care pot fi traşi la răspundere şi pedepsiţi, în conformitate cu Legea nr. 50/1991 – a declarat ea pentru portalul Maszol, adăugând că rezultatele obţinute până acum în instanţele din România ar putea ajuta comuna Sânmartin în rezolvarea situaţiei.

Sâmbătă, 8 iulie, adepţii organizaţiei  Calea Neamului au ridicat 150 de cruci de lemn în cimitirul militar internaţional, pentru a le înlocui pe cele din beton îndepărtate la 29 iunie. Pe lângă crucile mai mici, legate cu panglici tricolore româneşti, a fost amplasată şi o cruce mai mare şi un catarg pe care a fost arborat drapelul României.

Apartenenţa localităţii Valea Uzului şi a cimitirului militar şi a clădirilor de cazarmă aflate pe teritoriul aşezării, precum şi parcela românească din acest cimitir, fac obiectul nenumăratelor procese în instanţe. O parte dintre aceste procese au fost iniţiate de Sânmartin (judeţul Harghita), o alta de Dărmăneşti (judeţul Bacău), iar altele au fost intentate de prefectul judeţului Bacău.

În aprilie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a înfiinţat o parcelă românească în cimitirul militar care se află la limita dintre judeţele Harghita şi Bacău.

În 6 iunie 2019, au avut loc incidente violente între mai mulţi maghiari care formaseră un lanţ uman pentru a nu permite românilor să intre în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, pentru a participa la sărbătoarea de Ziua Eroilor, şi un grup de români care a forţat intrarea, ceea ce a determinat intervenţia jandarmilor pentru ca situaţia să nu escaladeze. Tot în acea perioadă, mai multe cruci ale unor eroi români din Cimitirul de la Valea Uzului au fost acoperite cu saci de plastic.

La începutul lunii august 2019, oraşul Dărmăneşti a acţionat în justiţie comuna Sânmartin cu scopul de a anula parţial hotărârea din 2007 a consiliului local al comunei, prin care au fost declarate proprietate publică a localităţii harghitene Cimitirul militar din Valea Uzului şi clădirile dezafectate ale fostei cazărmi, din apropierea cimitirului. Hotărârea Consiliului Local Sânmartin a fost confirmată şi prin Hotărârea Guvernului nr. 299/2010.

În octombrie 2020, Curtea de Apel Târgu Mureş a tranşat definitiv disputa privind Cimitirul militar din Valea Uzului şi a respins definitiv acţiunea prin care oraşul Dărmăneşti cerea anularea hotărârii Consiliului Local Sânmartin prin care cimitirul militar din Valea Uzului a fost trecut în proprietatea publică a comunei.

În 28 iunie 2023, crucile de beton amplasate de Primăria Dărmăneşti în cimitir au fost îndepărtate, în urma unei decizii a instanţei.

În 8 iulie, reprezentanţi ai organizaţiei ”Calea Neamului” au amplasat 150 de cruci de lemn pe locul celor de beton care fuseseră îndepărtate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: