Preoteasa (MIPE): În două luni s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde euro pentru mediul de afaceri

Sursă foto: Teodora Elena Preoteasa
Sursă foto: Teodora Elena Preoteasa

Secretarul de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Teodora Preoteasa, a declarat luni, că în două luni s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri, fiind vorba despre 25 de apeluri, şi a precizat că valoarea totală este de 16 miliarde.

Teodora Preoteasa a declarat la Conferinţa Roinvest – Ediţia a IV-a, organizat de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox, că trebuie absorbiţi toţi banii din exerciţiul financiar 2014 – 2020.

“Profit să vă povestesc ce am făcut de când m-am reîntors la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru că e important să vorbim şi despre rezultatele acelea care se văd mai puţin pentru că, într-adevăr, focusul a fost să livrăm şi apoi să începem să şi prezentăm aceste rezultate. Deci, practic, în ultimele două luni, pentru că ştim că ne confruntăm cu trei instrumente diferite care se suprapun şi aici mă refer la perioada 2014 – 2020, unde trebuie să absorbim, ca să zic aşa, toţi banii care ne-au mai rămas până la finalul acestui an. Toate tunurile au fost puse pentru absorbirea acestor bani. De când s-a preluat mandatul la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-au făcut plăţi către beneficiari de 1,7 miliarde euro. Ritmul este unul extrem de susţinut. Încercăm să mobilizăm programe astfel încât să ajungem cu o rată de absorbţie spre 100%. Evident că nu o să se vadă anul acesta, se va calcula şi în anii următori, dar focusul nostru principal este să nu pierdem aceşti bani. Sunt banii care au fost cel mai uşor de absorbit. Ştim că vorbim după aceea de o nouă perioadă de programare 2021 – 2027 care trebuia să demareze”, a precizat Teodora Preoteasa.

Ea a mai declarat că în două luni s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru mediul de afaceri.

“În două luni de zile s-au lansat apeluri în valoare de 1,6 miliarde euro pentru mediul de afaceri, pentru IMM-uri, 25 de apeluri, însă valoarea totală lansată este de 16 miliarde. Cred că este totuşi ceva faţă de nimic de când s-a preluat acest minister. Sunt apeluri deschise, aşa cum spuneam, pentru IMM-uri, atât la nivel regional, cât şi la nivel naţional. Pe PNRR suntem în situaţia în care am transmis modificarea PNRR, care include acea tăiere de 2,1 miliarde euro, articolul 18, articolul 21, care înseamnă ajustarea unor ţinte şi jaloane în funcţie de acele circumstanţe obiective şi în noul capitol REPowerEU. Toate aceste documente au fost transmise Comisiei Europene”, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL