Protest masiv al agricultorilor germani la Berlin împotriva planurilor guvernului de a reduce subvenţiile la motorină

Sursă Foto: Twitter (X)

Mii de agricultori, transportatori şi susţinători ai acestora s-au adunat luni la o manifestaţie la Berlin pentru a protesta împotriva planurilor guvernului Olaf Scholz de a elimina reducerile de taxe pentru motorină, relatează agenţiile DPA şi EFE.

Demonstraţia masivă de la Poarta Brandenburg survine după săptămâni de proteste ale fermierilor şi şoferilor de camion faţă de reducerea subvenţiilor la motorină pentru sectorul agricol.

Venit la protest pentru a se adresa manifestanţilor, ministrul de finanţe Christian Lindner a fost acoperit de strigăte şi de claxoane de tractoare, dar în cele din urmă a fost lăsat să vorbească după ce preşedintele Asociaţiei Agricultorilor Germani (DBV), Joachim Rukwied, a făcut un apel către aceştia.

Printre huiduieli şi alte strigăte venite din mulţime, ministrul a încercat să le explice protestatarilor că statul german trebuie să ţină sub control deficitul bugetar şi că are nevoie să-şi sporească cheltuielile militare ca urmare a războiului din Ucraina.

Coaliţia de guvernare a cancelarului Scholz, formată din social-democraţi, liberali şi Verzi, a atenuat deja planurile iniţiale, prin reducerea progresivă a subvenţiilor la motorină pe parcursul a trei ani şi menţinerea unei scutiri de taxe pe vehicule pentru sectorul agricol, dar fermierii cer menţinerea facilităţilor din prezent. Subvenţia la motorină există în Germania de 70 de ani şi ea trebuie păstrată, a indicat Joachim Rukwied.

Economia germană s-a contractat anul trecut şi guvernul federal se vede nevoit să reducă cheltuielile, demers în care se înscrie şi reducerea subvenţiilor pentru sectorul agricol.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL